Ez a kávés-diós banánkenyér tejmentes, és ha gluténmentes lisztet használunk, akkor gluténérzékenyek, allergiások számára is remek sütemény lehet. Nagyon könnyen elkészíthető – tökéletes a reggeli kávé mellé, különösen hűvös, őszi napokon.
Hozzávalók
- 2 érett banán, tört banán
- ⅔ csésze muscovado cukor
- 2 tojás, felverve
- ⅓ csésze növényi olaj
- 1 tk vanília kivonat
- ½ csésze növényi tej (mogyoró vagy mandula)
- 2,5 csésze liszt (szükség esetén gluténmentes kevert liszt)
- 2 tk sütőpor
- 1 tk fahéjpor (elhagyható)
- ⅓ csésze friss espresso kávé
- ½ csésze apróra vágott dióbél
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 160 C fokra. Egy közepes kenyérformát kibélelünk sütőpapírral vagy kosárral.
- Az olajat és a cukrot krémesre keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat és a vaníliát, majd a pépesített banánt. Simára keverjük.
- A lisztet, fahéjat és a sütőport egy tálba szitáljuk, majd összekeverjük.
- A lisztes keveréket a tojásos masszához adjuk, majd beleöntjük a lefőzött kávét. Óvatosan összekeverjük, majd végül beleforgatjuk a diót.
- A masszát az előkészített formába töltjük, majd a sütő közepén körülbelül egy órán át sütjük, amíg a közepébe szúrt hústű vagy nyárs tisztán jön ki. Lehet, hogy le kell fedni alufóliával, ha túl hamar barnul a teteje.
- A banánkenyeret 10 percig a formában hagyjuk hűlni, majd áttesszük egy rácsra.
- Amikor kihűlt, ízlés szerint megkenhetjük a tetejét kávés-diós vajkrémmel vagy leönthetjük cukormázzal.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu