Az alábbi banános morzsatorta egy angolos sütemény, amely ideális teézás, kávázás kiérőjeként. Ráadásul egy egészségesebb variáció, hiszen nincs benne cukor és teljes-kiőrlésű liszttel készül.
Hozzávalók
- 2 csésze teljeskiőrlésű liszt (tönkölybúza is lehet)
- 10 dkg vaj (vagy tejmentes margarin)
- 2 tojás, felverve
- 3 közepes banán
- 1 tk őrölt fahéj
- ½ csésze mazsola
- ½ csésze darált dió (opcionális)
Elkészítés
- A vajat apró kockákra vágjuk, majd a liszttel elmorzsáljuk az ujjunkkal. Hozzáadjuk a fahéj és diót, majd két kézzel elkeverjük.
- A banánt összeturmixoljuk, vagy egy villával pépessé törjük. A felvert tojást hozzákeverjük, majd átöntjük a morzsás keverékbe a mazsolával együtt. Eldogozzuk.
- Egy kerek tortaformát vagy kenyérformát kivajazunk, beleöntjük a masszát, egy lapos lapáttal elsimítjuk. Előre bemelegített sütőben 160 fokon kb 1 órán át sütjük. Akkor jó, amikor a teteje szép barna és a beleszúrt kés tiszta marad.
- Kivesszük a sütőből, pihentetjük 10 percig a sütőformában, majd átfordítjuk egy rácsra, és hagyjuk kihűlni.
Tippek
- A sütemény állaga töményebb, mint egy normál tortáé, éppen ezért ideális délelőtti kávézás vagy angolos délutáni teázás mellé.
- Fogyaszthatjuk önmagában is, vagy tálaljuk citromkrémmel, lekvárral, konyakos vajjal.
- A tortát bevonhatjuk mázzal – remekül passzol egy ricottás máz hozzá (ricottát elkeverünk darált dióval és/vagy gyümölcs pürével, esetleg mézzel).
- A torta ideális egészséges gyerekzsúrra és 8 hónapnál idősebb babák számára is (bár a dióval vigyázzunk, mert sok gyerek allergiás lehet rá). Remek első születésnapi torta is lehet.
- A banános morzsatorta egy aránylag egészséges sütemény, cukorbetegek, diétázók is fogyaszthatják, de egy egészségtudatos étrendbe is passzol. További egészséges és diétás sütemény receptek>>
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu