Az egyik klasszikus angol desszert a gyümölcsös morzsa. A kakaós banánmorzsa egy érdekes verzió, nem csupán finom, de roppant egyszerű az elkészítése is. Kezdők számára sem lesz kihívás..
Hozzávalók
- 6 db banán
- 10 dkg liszt
- 8 dkg vaj vagy tejmentes margarin (kis kockákra vágva)
- 5 dkg kakaópor (jó minőségű)
- 3 dkg barnacukor
- 10 dkg dió vagy mogyoró
Elkészítés
- A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
- A diókat durván felaprítjuk.
- Egy nagy tálban a kakaót, lisztet, vajat, cukrot elmorzsáljuk. Hozzáadjuk a diódarabokat.
- A banánokat felszeleteljük, ezekkel egy 1 literes hőálló edényt kibélelünk. Rászórjuk a morzsát. Kb 30 percig sütjük.
- 5 perc pihentetés után tálaljuk.
Tippek
- A banán klasszikus társa a dió és a mogyoró – mi a változatosság kedvéért brazil dióval készítettük el, így is finom volt.
- Nyáron tálaljuk vanília fagylalttal, télen vaníliakrémmel.
- Egészségesebb verzió: a lisztet cseréljük le tönkölylisztre.
- Allergiás verzió: búzaliszt helyett hajdina vagy rizsliszt is tökéletes, de alkalmazható glutén-mentes lisztkeverék is (bár ezekben túl sok a kukorica és/vagy burgonyaliszt, ami nagyon érezhető). Tejre érzékenyek margarinnal készítsék, de ügyeljenek arra, hogy a margarin vegán legyen (nem mind az)!
- A kakaós banánmorzsa ideális desszert egy családi ebéd végén – gyerekek, felnőttek garantált kedvence lesz!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu