A zabkása nagyon egészséges, de sokan kicsit unalmasnak vagy íztelennek találják. Ez a diós és karamellizált banános zabkása egy finom és érdekes verzió, ugyanakkor egészséges és könnyen elkészíthető. Növényi tejtermékkel készítve pedig teljesen vegán. Könnyen gluténmentes is lehet, megfelelő zabpehellyel készítve.
Hozzávalók
- 50 g hengerelt zabkása (szükség esetén gluténmentes)
- 1 tk fahéj
- 350 ml friss tej vagy zabtej
- 1 darab friss gyömbér
- 2 banán
- 1 tk fahéjpor
- 2 evőkanál juharszirup
- 1-2 tk vanília eszencia
- ½ citrom leve
- Vaníliás joghurt (normál vagy növényi-alapú)
- 1 marék dió, apróra vágva
Elkészítés
- A zabkását egy lábasba tesszük, és belekeverjük a fahéj felét. Hozzáadjuk a (zab)tejet, majd bekapcsoljuk a tűzhelyt.
- Alacsony hőfokon 10 percig főzzük. Adunk hozzá még egy kis tejet, ha szükséges. Lekapcsoljuk a tűzhelyt, megkeverjük, majd fedő alatt 5 percig pihentetjük.
- Közben meghámozzuk a banánt és felszeleteljük, de nem túl vékonyra. Kevés citromlével meglocsoljuk.
- Egy tapadásmentes serpenyőt felforrósítunk, és szárazon megpirítjuk a diókat. Hűlni hagyjuk őket.
- Ugyanabban a serpenyőben felhevítjük a juharszirupot, vaníliát és a citromlevet. Amikor már sercegni kezd, hozzáadjuk a banánszeleteket, és mindkét oldalukon kb. egy percig sütjük, amíg enyhén karamellizálódnak.
- Két tálba kanalazzuk a zabkását, hozzáadjuk vaníliás joghurtot, és leborítjuk juharszirupos banánokkal.
- Megszórjuk pirított dióval, és juharsziruppal leöntjük, ha szükséges.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu