A spárga Európa-szerte az egyik legkedveltebb tavaszi, kora nyári zöldség, amely változatosan és egyszerűen felhasználható. Lehet párolni, sütni, grillezni- sőt, nyersen is fogyasztható! A spárga receptek sorozatunkban sok finom és egyszerű recept található, de először néhány tipp a spárga alkalmazásához.
Spárga fajták
Többféle spárga létezik – a legelterjedtebb a zöldspárga, amely hosszú és vékony. Ezt nem kell hámozni, csupán az alját levágni. A fehér spárga Németországban népszerű, amely kicsit vastagabb, és meg szokták hámozni a szárát. A lila spárga az olasz konyhára jellemző, elkészítése hasonló a zöld spárgához. Minden fajta legértékesebb része a rügye, így sokszor a szár nélkül áruljáka a spárgát, vagy sok receptben a szárakat eltávolítják. Ezeket azonban nem szabad eldobni, mert (a nem fás részük) kiválók méregtelenítő italok, alaplevesek készítéséhez. A spárga nagyon egészséges, szinte kalóriamentes zöldség, így érdemes a szezonjában gyakran fogyasztani. A Spárga élettani hatásai>>
Vásárlás
Vásárlásnál ügyeljünk arra, hogy a spárga legyen friss és zsenge. A szára legyen egyenes és kemény, ne legyen ráncos. A fejrész is legyen kemény és zárt, mint egy ecset, azaz ne legyen puha, sötétzöld (majdnem fekete) vagy fonnyadt. A fás része ne legyen túl vastag vagy túl fehér, az ilyen spárga túlért.
Tárolás
A spárgát hűtőszekrényben vagy hűvös kamrában ajánlatos tárolni. Napokig friss marad, ha a fehér, fás végeket levágjuk, és 1-2 cm vízbe állítjuk (pl egy befőttes üvegben). Majd becsavarjuk a vágott részt egy neves papírtörölközőbe, és így a hűtőszekrénybe tesszük (papír vagy nejlon zacskóban csomagolva).
Felhasználás
- A spárga elkészítése nagyon egyszerű. Lehet párolni, grillezni, balansírozni vagy sütni. DE nagyon fontos, hogy a spárgát nem szabad túlfőzni, mert szálas, mállós lesz.
- A főtt, sült, grillezett spárgát felhasználhatjuk köretként vagy zöldségsalátákban. Lásd Zöldségsaláták>>
- Az előkészített spárga lehet előétel is mártogatós szószokkal tálalva vagy sonkába tekerve. Vagy alkalmazhatjuk tészták, rizottó kiegészítőjeként is.
- A spárgából készíthetünk levest, főzeléket, mártást vagy falatokat, de lehet feltét pizzán, pogácsán és lepényeken is.
- A spárga a vágykeltő ételek egyike, ezért ideális romantikus alkalmakra!
- A spárga kiváló alapanyag méregtelenítésre, fogyókúrára, a legtöbb diétás étrend keretében fogyasztható. Nyersen remek méregtelenítő ital lehet (de a főzőleve is!).
Spárga receptek
Levesek
Előételek, falatok
- Spenótos palacsinta zöld spárgával
- Buggyantott tojás spárgával
- Kecskesajt saláta spárgával és céklával
- Zöldspárga mandula mártással
- Grillezett spárga fetával
- Leveles tésztába tekert spárga
- Fetás tojáslepény spárgával és paradicsommal
- Spárga rákmártással
- Grillezett spárga mustáros-kapros mártással
- Tésztába töltött spárga sajtmártással
Főételek
- Kesudiós tészta
- Tojásos spárga
- Túrós tészta zöldségekkel
- Tavaszi omlett spárgával
- Párolt tőkehal spárgával
- Grillezett spárga és cukkini buggyantott tojással
- Spárgás omlett szalonnával és sajttal
- Csirke és sütőtök laksa
- Spárga és szardella tojáslepény
Köretek, saláták
- Céklasaláta spárgával
- Grillezett spárga
- Citromos rizottó spárgával
- Spárga és borsó saláta
- Citromos spárga
- Spárga és cukkini saláta fetával
- Grillezett spárga szójás vajjal
- Tojás, lazac és spárga saláta
- Nyári grillsajt saláta
- Spárga, avokadó és retek saláta
- Nyári zöldséges saláta
- Párolt gomba spárgával
- Grillezett miso mázas spárga
- Grillezett spárga és avokádó saláta
- Spárga, avokádó és csicseriborsó saláta
Kapcsolatos cikkek: