Nyári grillezésre ideális alapanyag a grillsajt, és nem csupán vegetáriánusok számára. Szuper egyszerűen elkészíthető, továbbá meglehetősen kiadós, így akár főétel is lehet egy könnyű, nyárias menüben. A következő nyári grillsajt saláta egy perzsa verzió, 10 perc alatt az asztalon lehet.
Hozzávalók
- 30 dkg spárga
- 20 dkg zöldbab
- 20 dkg retek
- 3 paradicsom
- Fél uborka
- 5 dkg vizitorma vagy zsázsa
- Néhány szál ment levelei
- 20 dkg grillsajt (pl halloumi)
- 2 ek olívaolaj
- Fél citrom reszelt héja
- 1 tk szömörce por
Elkészítés
- A spárgát és zöldbabot forró vízben 2-3 percig blansírozzuk, majd hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük.
- Az uborkát hosszában félbevágjuk, magházát kikaparjuk, majd felszeleteljük (így félhold alakú darabokat kapunk). A paradicsomokat gerezdekre szeleteljük.
- A retket felszeleteljük.
- Egy tálban a felszeletelt zöldségeket és a vizitormát elkeverjük. A menteleveleket rászórjuk.
- A sjatot felszeleteljük, olajjal megkenjük, majd csíkosra grillezzük.
- A sajtokat a salátára helyezzük.
- Az olajat elkeverjük a citromlével és fűszerporral majd a salátára öntjük.
Tippek
- Tálaljuk grillezett pitta kenyérrel vagy hasonló lepénnyel.
- Ideális előétel egy kerti partin vagy laza brunch, ebéd lehet egy lustálkodó hétvégén.
- Köretkén is tálalhatjuk egy mediterrán, perzsa jellegű menüben – pl grillezett hal mellé.
- A szömörce egy közel-keleti pikáns fűszer, arab boltokban lehet kapni.
- Ha halloumi sajtot alkalmazunk, grillezés előtt töröljük szárazra!
- A nyári grillsajt saláta tuti egyszerű, ugyanakkor különleges, így ideális laza vendégváró alkalmakra, családi-baráti összejövetelekre. Passzol diétás és egészséges étrendekbe is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu