Kora nyári zöldségekből nagyon könnyen készíthetünk szuper egyszerű, kiadós és egészséges ételeket. Példa erre az alábbi nyári zöldséges tészta receptje, amely kb 15 percen belül összedobható, éppen ezért remek laza főétel lehet, húsmentes, kímélős vagy idő-szegény napokon..
Hozzávalók
- 20 dkg száraz tészta (durum vagy glutén-mentes)
- 15 dkg zöldborsó
- 25 dkg zöldspárga
- 1 kis lilahagyma
- 2 ek olívaolaj
- Fél citrom reszelt héja
- 1 ek citromlé
- 1 púpos tk dijoni mustár
- 2 ek görög joghurt
- Egy maréknyi fenyőmag
Elkészítés
- A tésztát a csomagoláson található utasítás alapján megfőzzük, majd lecsepegtetjük.
- Közben a zöldborsót és spárgát blansírozzuk vagy forró víz felett megpároljuk. Ez kb 3-5 perc.
- Egy serpenyőben a fenyőmagot megpirítjuk, félretesszük.
- A hagymát felaprítjuk.
- A serpenyőben 1 ek olajat felforrósítunk, ebben a hagymát puhára sütjük. Hozzáadjuk a citrom héját és levét, a mustárt és a görög joghurtot. Elkeverjük.
- Beleforgatjuk a lecsepegtetett zöldségeket és a tésztát, majd alacsony hőfokon átmelegítjük.
- Tálalás előtt sózzuk, borsozzuk, fenyőmaggal megszórjuk.
Tippek
- Tálalás előtt megszórhatjuk aprított zöldfűszerrel is – ideális a bazsalikom, koriander, zöldpetrezselyem.
- Zöldborsó és spárga helyettesíthető ceruzababbal és vagy zsenge brokkolival.
- Görög joghurt helyett tejszín vagy tejföl is jó – de ezek kevésbé egészségesek!
- A pikáns ízek kedvelői kiegészíthetik 1 vörös chilivel, amit felaprítva a hagymával együtt kell puhára sütni.
- A tészta legyen durum, teljes kiőrlésű vagy glutén-mentes – a képen látható tészta csicseriborsó lisztből készült.
- Ha hús nélkül nem tudunk élni, akkor a tészta könnyen kiegészíthető sült bacon szalonnával, virslivel, kolbásszal, sonkával vagy maradék sültekkel.
- A nyári zöldséges tészta nem csupán negyed óra alatt összedobható, de a fenti verzió szuper egészséges is, így remekül passzol diétás és egészségtudatos étrendekbe. A fenti adag 2 főre elég.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu