Ez a párolt gomba spárgával egy fantasztikus nyári étel. Tálalható vegán főételként (pirítóssal, tésztával vagy rizzsel), de remek köretként is grillezett / sült hús / hal mellé.
Hozzávalók
- 1 nagy lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csomag spárga
- 20 dkg gomba
- 1 lime vagy citrom reszelt héja és leve
- 1 csipet szárított chili (opcionális)
- 2 evőkanál apróra vágott zöldpetrezselyem
- Olívaolaj
- Só, bors
Elkészítés
- Felaprítjuk a hagymát, fokhagymát és vékonyra felszeleteljük a gombát.
- Egy nagy serpenyőben 1 evőkanál olívaolajat felmelegítünk. Amikor forró, hozzáadjuk a hagymát és fokhagymát, majd alacsony hőfokon lassan kevergetjük 5 percig.
- Amikor megpuhult, hozzáadjuk a gombát, és fedél alatt pároljuk kb 8 percig.
- Amikor a gomba levet eresztett, eltávolítjuk a spárga fás végéit, majd a zöld részt 3-4 darabra felvágjuk és hozzáadjuk gombához. Belekeverjük a citromhéjat és a levet is.
- Fedő alatt 2-3 percig pároljuk. Szúrjunk a spárgába egy villát, amikor éppen átmegy, akkor már jó – a spárgát nem szabad túl főzni!
- Belekeverjük a petrezselyem zöldet, ízlés szerint sózzuk borsozzuk.
- Egy gerezd citrommal tálaljuk.
Tippek
- El lehet készítheti egyéb fűszernövényekkel is – pl koriander, menta, bazsalikom az oregánó is jól passzol hozzá! De lehet alkalmazni kakukkfű vagy rozmaring leveleket is – ezeket érdemes a gombával egyszerre párolni.
- Vegetáriánusok számára tálalhatjuk, feta vagy kecskesajttal.
Hasonló receptek
- Spárga receptek
- Gomba receptek
- Köretek
Zest.hu