A hosszú tél után nem csupán az egyre melegebb és hosszabb napok esnek jól, de a tavaszi ételek is – a friss zöldségek, saláták és a korai gyümölcsök. Így nem csupán a természet újul meg, hanem a szervezetünket is felfrissíthetjük sok –sok tápanyaggal..
A tudatos vásárlás egyik alapköve az, hogy lehetőleg szezonális ételeket vegyünk. Ezt meglehetősen nehéz betartani télen, amikor bár terem néhány zöldségfajta, de közel sincs olyan választék, mint tavasszal. A tavaszi zöldségek, gyümölcsök előnye az, hogy ízben, színben, állagban nagyon változatosak, és folyamatos bújnak elő a friss termések.
Tavaszi zöldségek
Az alábbi zöldségek tavasszal teremnek és könnyen beszerezhetők a zöldségárusnál vagy a piacon:
- Spárga, spenót, burgonya, brokkoli, vizitorma, újhagyma, fejes saláta, retek, cékla, zöldborsó, sárgarépa, karalábé, paradicsom, póréhagyma, zöldfűszerek, édeskömény, articsóka
Figyeljünk arra, hogy friss, sérülésmentes terméket vásároljunk – de ügyeljünk arra is, hogy ne legyenek fényesek vagy tökéletesek – ezeket vegyszerezik és fényezik. Természetesen a bio termékek a legjobbak, de csakis akkor, ha tudjuk, honnan származnak – valójában csak a saját termésünk a biztos, de nem sok ember teheti meg a konyhakertet (bár a legkisebb kertben is tudunk néhány zöldséget termeszteni, sőt zöldfűszereket akár ablakpárkányon is!) Ha nem vagyunk biztosak a zöldségek frissességében, érdemesebb mirelit zöldségeket vásárolni – ezeket EU szabályzatok alapján a betakarítás után 2 órán belül lefagyasztják, így kevesebbet veszítenek a tápértékükből, mint a bolti „friss” zöldségek. A zöldséget felhasználhatjuk salátákban vagy köretként, semmi esetre se főzzük túl (legegészségesebb a párolás).
Tavaszi gyümölcsök
Tavasz elején friss gyümölcsből nem sok terem, a rebarbara és a szamóca (eper) az első igazi gyümölcs. Ilyenkor forduljunk a trópusi gyümölcsökhöz (bár nem magyar termések) – banán, narancs, mandarin, ananász, mangó st. Időtől függően tavasz végén már sokszor beérik a cseresznye, málna és a sárgabarack is – ezekből remek gyümölcssalátákat, gyümölcsös italokat vagy gyümölcsös süteményeket tudunk készíteni, bár nyersen a legegészségesebbek.
Tavaszi tisztítókúra
Tavasszal már nincs annyi energiára szükségünk, mint télen, így könnyebb ételekre vágyik a szervezetünk. Nem csupán a fehérje és zsírbevételüket érdemes csökkenteni, de ideális ilyenkor egy tavaszi méregtelenítést tartani, amellyel megszabadulunk a téli hónapok alatt felhalmozódott salakanyagoktól és mérgektől. Ezt a szervezetünk önmagától is végzi, amelynek eredménye a tavaszi fáradtság, de ezt a folyamatot elősegíthetjük és felgyorsíthatjuk egy egészséges étrend betartásával. A méregtelenítés után rendszeresen igyunk friss gyümölcsleveket és az étrendünkben legyenek főszereplők a szuperételek, amelyek vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel töltik fel a szervezetünket. Többet az egészséges életmód betartásáról>>
Fehérjék
Télen általában több húst és tejterméket eszünk a kelleténél – a tavasz ideális évszak ezek redukálására. A zsíros húsokat cseréljük le soványabb verziókra (pl csirkemell, pulyka) vagy halra. Különösen egészséges a lazac, amely alapanyaga lehet sok-sok finom ételnek, legyen az saláta vagy főétel. Lazac receptek>>. Sok zöldség is biztosíthat fehérjét, pl az avokádó vagy a hüvelyesek (különösen a bab és lencse) és a diók, mogyorók, magvak. Tejtermékek közül válasszunk sovány sajtot, túrót, kefírt, joghurtot. A húsokat lehetőleg grillezzük vagy pároljuk – tavasz végén már elkezdődhet a grillezés szezonja.
Húsvét
A tavasz legfontosabb ünnepe a húsvét – amely újabb sütés főzéssel jár. A főtt sonka, tojás és sült bárány a húsvét hagyományos ételei, ezekhez tippek, ötletek és receptek a húsvéti ételek sorozatunkban találhatók.
Tavaszi receptek
Íme néhány tavaszi recept gyűjtemény, alapanyagokra kategorizálva. A tavaszi receptek bejegyzésünkben kiemelünk néhány kimondottan tavaszias ételt.
- Spenót receptek
- Spárga receptek
- Sárgarépa receptek
- Cékla receptek
- Póréhagyma receptek
- Zöldborsó receptek
- Krumpli receptek
- Tojás receptek
Tavaszi ételek receptjei