A mozzarella sajt az olasz konyha egyik legfontosabb alapétele, amely az egész Mediterrán térségben is népszerű, hiszen változatosan felhasználható. Íme néhány szuper egyszerű mozzarella recept.
Mozzarella eredete
A mozzarella a dél-olaszországi Campania tartományból származik, ahol a 16. század óta készítik az eredeti recept alapján. Az autentikus Mozzarella di Bufala Campana sajt előállításához kizárólag teljesértékű zsíros, friss bivalytejt használnak. Továbbá nem érlelik, semmilyen tartósítószert nem adnak hozzá, és nem is ízesítik. A mozzarella az EU hagyományos, különleges termék státuszával is rendelkezik, amelynek a hagyományos eljárás alapján való gyártását Európaszerte is engedélyezik – azonban a felhasznált tej nincs meghatározva, így ezek a termékek általában tehén vagy kecske tejjel készülnek. A tehéntejből készült termékek a legelterjedtebbek Európában (mozzarella fior di latte).
Mozzarella sajt jellegzetességei
A mozzarella porcelánfehér színű, réteges szerkezetű, szálas gyúrt sajt. Íze semleges. Az eredeti bivalytejben nincs karotin, ezért a színe tiszta fehér. A bivaly mozzarella állaga belül lágy, kissé szaftos, így nem igazán lehet szeletelni, ezért cafatokra szaggatva szokás fogyasztani. A tehén és kecsketejből készült termékek is fehérek, de ezek nyúlósabbak. Léteznek füstölt és fűszerezett mozzarella sajtok is, de ezek már modern ipari, nem hagyományos termékek. Érdemes megemlíteni még a csökkentett zsírtartalmú mozzarellát is, amely egy egészségtudatos étrend és a legtöbb diétás étrend fontos alapétele lehet.
Mozzarella élettani hatásai
A mozzarella az egyik legegészségesebb sajt, annak ellenére, hogy meglehetősen magas a zsírtartalma (40-45%). A többi sajthoz képest magas a fehérje és kalciumtartalma, továbbá jó A-, K-, B2-, B3-, B7- és B12- forrás, és jelentős a foszfor-, a nátrium-, a cink- és a szeléntartalma is. A többi sajthoz viszonyítva alacsonyabb a só és kalóriatartalma (főleg a kis zsírtartalmú készítmények esetében). A mozzarella értékes probiotikumokat (Lactobacillus casei és Lactobacillus fermentum) is tartalmaz, amelyek segítik a bélrendszerünk optimális működését.
Mozzarella készítése
- Campania térségében még napjainkban is az eredeti recept szerint készítik a mozzarella sajtot, amelynek DOP megjelölése (Denominazione di origine protetta) garantálja a termék autentikus származását.
- A mozzarella a pasta filata módszer alapján készül – a zsírdús sajtmasszát addig nyújtják és gyúrják, amíg fényes és homogén nem lesz, és formázhatóvá nem válik. A keletkezett nagy sajttömbökből kézzel tépdelnek kisebb darabokat (nevét is innen kapta a sajt -„mozza” jelentése „tépett”). A további formákhoz hagyományos, kerámiából vagy porcelánból készült edényeket alkalmaznak. Többféle formát készítenek – a közismert gömböc mellet a falat („bocconcini”), a fonat („treccie”), a gyöngy („perline”), a cseresznye („ciliegine”), a csomó („nodini”) és a tojás („ovoline”) formák a legnépszerűbbek. A formázott sajtokat vízben tárolják, és a folyadékkal együtt frissen (24 órán belül) értékesítik.
- Manapság gyártanak alacsonyabb víztartalmú termékeket is, amelyek töményebbek, így szeletelhetők és reszelhetők is (ezeket általában hasábként vagy gomolya alakban árulják, de víz nélkül).
- Mozzarella sajtot házilag is lehet készíteni, csupán oltó, citromsav, tej és víz szükséges hozzá.
Mozzarella vásárlása, tárolása
- Hagyományosan frissen árulják a mozzarellát, ezt az igazi verziót azonban csakis olasz delikben lehet kapni. A nagykereskedelmi forgalomban többnyire sós lében vagy egyéb tartósítófolyadékban csomagolva vásárolhatjuk a mozzarella jellegű sajtokat.
- A friss mozzarellát 24 órán belül fel kell használni. A nagyipari termékek néhány napig fogyaszthatók, felbontás után is, de csak akkor, ha vízben (teljesen ellepve) tároljuk a hűtőszekrényben, amit naponta le kell cserélni.
- A tömb és az ebből készült reszelt mozzarella akár hetekig is felhasználható.
Mozzarella felhasználása
A mozzarella változatosan fogyasztható:
- A bivalymozzarella önmagában is tökéletes egy kis olívaolajjal, továbbá fantasztikusan feldob egy zöldsalátát vagy crostinit. Az olaszok Pármai sonkába tekerve szokták antipastiként fogyasztani.
- Mivel semleges ízű, a mozzarella kiválóan passzol zöldségekkel, tésztákkal, felvágottakkal, húsokkal és halakkal. Klasszikus társai: paradicsom, bazsalikom, rukkola, cukkini, cikória, érlelt sonka, kapribogyó; gyümölcsök közül a füge.
- A mini golyók ideálisak parti falatként vagy antipastiként pl egy egyszerű öntettel elkeverve, és jól mutatnak salátákban is.
- A pizza és lasagne klasszikus összetevője a mozzarella. De közkedvelt töltelék szendvicsekben, felfújtakban, pitékben és rakott-töltött zöldségekben is.
- A szeletelhető, tömény mozzarella melegszendvicsek, hamburgerek kedvelt összetevője. Továbbá ezt a verziót lehet rántani, sütni, grillezni is.
Mozzarella receptek
Falatok, antipasti
- Sonkás mozzarella tekercs
- Spárga sonkás mozzarellával
- Cukkinis mozzarella falatok
- Grillezett padlizsánba tekert sonka és mozzarella
- Paradicsom, olajbogyó és mozzarella saláta
- Mini pók pizza falatok
- Bruschetta
- Cukkinis tojásmuffin kolbásszal és mozzarellával
Saláták
- Cukkini és mozzarella saláta
- Mozzarella és paradicsom saláta
- Fügés mozzarella saláta portói öntettel
- Füge, mozzarella és cikória saláta
- Grillezett paprika és mozzarella saláta
- Grillezett cukkini és mozzarella saláta
- Olasz saláta
- Sonka, mozarella és barack saláta
- Paradicsom, retek és mozzarella saláta
Szendvicsek
- Töltött ciabatta
- Gesztenye és gomba burger
- Pikáns pulykaburger
- Grillezett bagel mozzarellával és aszalt paradicsommal
Tészták
- Paradicsomos tészta mozzarellával
- Spenótos, paradicsomos tészta mozzarellával
- Mozzarellás káposztás tészta
Zöldséges ételek
- Sült sütőtök mozzarellával
- Szalonnás padlizsán
- Rakott paradicsom és cukkini
- Egészséges pizza
- Gombás-cukkinis tortilla pizza
Egyéb
- Mozzarella és aszalt paradicsom omlett
- Mozzarella, spenót és grillezett paprika omlett
- Gombás, póréhagymás omlett mozzarellával
- Paradicsomos rakott csirkemell mozzarellával és spenóttal
- Rakott cukkini virslivel
- Grillezett paprika és mozzarella omlett
Kapcsolatos cikkek