A következő olasz saláta egy klasszikus recept, amely remekül passzol egy tipikus, rusztikus, olasz menübe. Öt perc alatt összedobható, szalonnával, sonkával, kolbásszal kiegészítve akár főétel is lehet..
Hozzávalók
- 20 dkg ciabatta kenyér
- 2 ek olívaolaj
- 1 csokor újhagyma
- 1 szál kígyóuborka
- 35 dkg koktélparadicsom
- 15 dkg mozzarella
- 10 dkg zöld olajbogyó
- 10 dkg fekete olajbogyó
- 1 citrom kicsavart leve
- 1 csokor bazsalikom
Elkészítés
- A kenyeret falat nagyságú darabokra szaggatjuk. Ezeket az olaj felével meglocsoljuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, vagy grillserpenyőben kb 5 percig megbarnítjuk.
- A krutonokat egy nagy salátatálba szórjuk.
- A zöldségeket megmossuk.
- Az uborkát hosszában kettévágjuk, majd fél centi vastagra felszeleteljük.
- A paradicsomokat kettévágjuk, az újhagymákat felszeleteljük.
- A zöldségeket és az olajbogyókat a krutonokhoz adjuk, elkeverjük.
- A mozzarellát falat nagyságú darabokra szaggatjuk, a salátához adjuk. Sózzuk, borsozzuk, a maradék olajjal meglocsoljuk, a citromot rácsavarjuk, majd végül megszórjuk a bazsalikom levelekkel. Jól átforgatjuk. Tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk köretként grillezett húsok, halak mellé – így kb 6-8 főre elég a fenti mennyiség.
- Kiegészíthetjük sül bacon szalonnával, pármai sonka darabokkal, olasz kolbász szeletekkel vagy maradék sült csirkével. Így ideális főétel laza, hétvégi brunch-ra.
- Ciabatta helyett alkalmazhatunk egyéb, rusztikus kenyeret is – a recepthez szikkadt kenyér is tökéletes.
- A klasszikus olasz saláta nem csupán olasz menükben kiváló köret, de ideális nyári kerti partikra, kirándulásokra, piknikre is.
Kapcsolatos cikkek
- Ciabatta receptek
- Mozzarella receptek
- Paradicsomos saláták
- Sajtos saláták
- Saláták uborkával
Zest.hu