A vegetáriánus vagy vegán hamburgerek sokszor ízetlenek, de létezik kivétel. Ilyen a gesztenye és gomba burger, ami nem csupán különleges, de egyszerűen elkészíthető. Vegán mozzrella is alkalmazható.
Hozzávalók
- 1 ek vaj vagy margarin
- 1 vöröshagyma, aprítva
- 1 gerezd préselt fokhagyma
- 1 kis maréknyi kakukkfű levél
- 25 dkg gomba
- 35 dkg pucolt sült gesztenye
- 25 dkg mozzarella
Elkészítés
- A vajban puhára sütjük a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát és kakukkfüvet, 5 percig tovább sütjük.
- A gombákat durván felaprítjuk, a sült gesztenyének a felét fél centis darabokra aprítjuk. Hozzáadjuk ezeket a hagymához, sózzuk, borsozzuk. Kb 5 percig sütjük.
- Amikor a folyadék a tepsiben elpárolódott, lehúzzuk a tűzhelyről, hűlni hagyjuk, majd az egyik felét egy turmixgépbe töltjük, a másikat egy nagy keverőtálba. A maradék gesztenyét a turmixgépbe tesszük és pépessé eldolgozzuk a gombával.
- A keletkezett pasztát elkeverjük a durva masszával, belereszeljük a mozzarellát, összegyúrjuk.
- 6 korongot formálunk a masszából, majd a hűtőszekrénybe tesszük sütésig.
- Grill-serpenyőn vagy grill-sütőn, közepes hőfokon 8 percig sütjük. Lapáttal megfordítjuk, a másik oldalon kb 5 percig sütjük.
Tippek
- Tálaljuk hamburger zsemlébe töltve, coleslaw vagy zöldsalátával és sült krumplival.
- A sajt kihagyható vagy helyettesíthető tojással, amely tejre érzékenyek által is fogyasztható.
- Vigyázzunk a burgerek megfordításánál, könnyen eldeformálódnak – ugyanakkor könnyen újraformálhatók.
- A gesztenye és gomba burger ideális maradék sült gesztenye felhasználáshoz, de használható konyhakészen vásárolt sült vagy főtt gesztenye is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu