A ciabatta az egyik legkönnyebben tölthető kenyér, így nem csoda, hogy a töltött ciabatta az olaszok egyik legnépszerűbb étele, amit borozgatáshoz vagy antipastoként fogyasztanak. Az alábbi recept a klasszikus mozzarrella, paradicsom és bazsalikom kombinációval készül, de más töltelékekkel is lehet kísérletezni. Elkészítése roppant egyszerű..
Hozzávalók
- 1 ciabatta kenyér
- Olívaolaj
- 2 csomag mozzarella sajt
- 2 paradicsom
- 8-10 bazsalikom levél
- Őrölt só, bors
Elkészítés
- A mozzarella sajtokat szárítsuk meg egy papírtörölközővel, majd vágjuk fel vékony szeletekre. A paradicsomokat is vágjuk fel vékony szeletekre.
- A ciabatta kenyér tetejét vágjuk le óvatosan egy éles késsel, hogy egy „fedőt” kapjunk. A kenyérbelet az ujjunkkal kaparjuk ki, és egy szilikon ecsettel olajozzuk meg a keletkezett bukszát. Rétegesen töltsük meg a mozzarella, paradicsom szeletekkel és a bazsalikom levelekkel – sózzuk, borsozzuk meg rétegekként és locsoljuk meg egy kis olívaolajjal.
- Amikor a buksza megtelik, tegyük rá a levágott „fedőt”, majd tekerjük át szorosan fóliával. Tegyük be a hűtőszekrénybe, és helyezzünk rá valami súlyt, ami alaposan lenyomja ( pl tejes kartont).
- Másnap a piknik, parti vagy ebéd-vacsora előtt – vegyük ki a hűtőszekrényből, csomagoljuk ki, és vágjuk fel a cipót kb 2-3cm-es szeletekre.
Tippek
-
Paradicsom helyett olajos szárított paradicsomot is lehet használni – ebben a esetben nincs szükség extra olívaolajra.
-
Egyéb érdekes töltelékek lehetnek a következő kombinációk: salsa-halloumi; feta-grillezett paprika; kecskesajt- prosciutto; rukkola – dolcelatte; szardella –mozzarella stb.
-
A töltött ciabatta remek piknik étel, főleg olaszos piknikre! Egyéb egyszerű szendvicsek>>
Zest.hu