A darált hús az egyik legnépszerűbb alapanyag ugyanis szinten mindenféle hús ledarálható és változatosan felhasználható – közkedvelt a húsgombóc, hamburger, vagdalt, töltelék, mártás, pizza vagy lepény feltét. Így rengeteg darált húsos recept létezik, de egy bizonyos recepthez alkalmas nem bármiféle, mert más az állaguk, zsírtartalmuk és természetesen az ízük.
Darált hús fajtái
- Darált húst lehet már ledarálva kapni vagy frissen daráltatni. A kész termékekre kell különösen figyelnünk – elsősorban a zsírtartalmukra, amit a csomagoláson feltüntetnek.
- A legzsírosabb darált hús a bárányhús. Ez ideális közel-keleti, észak-afrikai, és balkán ételekhez, de nem igazán alkalmas pl hamburgerhez, mert könnyen szétesik. Húsgolyók készítéshez jobb, ha hentessel daráltatunk le hús darabokat vagy szeleteket. Bárányhús receptek>>
- Sertéshúsból készül zsíros és zsírszegény darált hús. A zsírosabb (kb. 20 %) verzió olcsóbb, de jóval egészségtelenebb. Ezért ha lehet, válasszunk soványabb húst (pl. comb), amelynek zsírtartalma általában kb 5%. Ezt is inkább hentessel daráltassuk le. Sertéshús receptek>>
- A marhahúsból készült darált hús zsírtartalma is változó – a bolti termékek között van kb 20%-os, 15%-os és 5 %-os. A darált (kiváló minőségű) marhahús nyersen is fogyasztható pl tatár beefsteak-hez, továbbá a hamburger pogácsa alapanyaga is, ami közepesen átsülve opcionális. Marhahús receptek>>
- A szárnyasból készült darált hús általában sovány (zsírtartalom kb. 5 %) – többnyire pulyka, de van csirke is.
- Lehet kapni vegyes darált húst is, ami általában sertés- és marhahús keveréke. Ez ideális olasz ételek készítéshez (pl bolognai mártás), vagdaltokhoz és húsgombócokhoz.
- Delikben vagy speciális hentesnél lehet kapni különleges darált húsokat – pl borjú, kecske, strucc, alligátor, őz, rénszarvas stb. Ezek ideálisak húsgombócok és hamburgerek készítéséhez.
Vásárlás és tárolás
- A legfontosabb szempont a minőség – általában minél olcsóbb a darált hús, annál rosszabb a minősége, és nem csupán magas a zsírtartalma, de a víztartalma is! Jobban járunk, ha hentesnél az általunk kiválasztott húst daráltatjuk le. Vagy érdemes egy húsdarálóba befektetni, és saját kezűleg ledarálni a húsokat.
- Előre ledarált hús estében, ha lehet, szagoljuk meg. Továbbá a hús ne legyen nyálkás, túl világos vagy puha és szaftos (ezt csomagolt termékek esetében is megvizsgálhatjuk).
- A darált húst a hűtőszekrény leghidegebb polcán kell tárolni, és minél előbb fel kell használnunk. Vagy le is lehet fagyasztani.
- Ha a darált húst nem tudjuk egy-két napon belül felhasználni, ugyanakkor mártáshoz, töltelékhez, feltéthez kívánjuk alkalmazni, akkor érdemes előfőzni. Pontosabb egy lábasban kisütjük a húsból a zsírt és vizet (olaj nélkül, vagy nagyon kevés olajban), majd leszűrjük. Így napokig tárolható (lefedve) a hűtőben vagy hónapokig a mélyhűtőben.
Felhasználás
A darált hús rengeteg módon felhasználható:
- Világszerte talán a leghíresebb darált húsból készült étel a hamburger, amely általában marhahúsból készül – bár manapság a húspogácsa előállítható szinte minden húsból.
- Magyarországon legkedveltebb a fasírozott. A mediterrán konyhákban különösen népszerűek a húsgolyók (általában paradicsomos mártásban), vagdaltak és a mártások (bl Bolognai mártás). A skandináv országokban is közkedvelt a húsgolyó, rénszarvas húsból készítve egy igazi különlegesség! A mexikói konyhában a marhahús és a disznóhús a legnépszerűbb darálva, míg a balkán, perzsa, és afrikai gasztronómiákban a bárányhús a legkedveltebb (pl kofta/köfte, lahmacun, moussaka). Az ázsiai konyhákban fűszerekkel kombinálva a darált húst káposztalevélbe becsomagolják, majd víz felett megpárolják. Továbbá wok ételekhez is nagyon népszerű.
- A darált hús nagyszerű töltelék lehet zöldségekben – pl cukkini, sütőtök, káposzta, paprika, de szárnyasok töltésére is jó. Töltött zöldségek>>
- A mediterrán országokban népszerű a darált hússal töltött kenyér vagy zsemle, továbbá a lapos kenyér darált húsos feltéttel.
- Darált húsból készíthetünk érdekes kolbászokat, vagdaltakat, roládokat is.
- A legtöbb darált hús remek parti falatok készítéséhez – akár mini lepények feltéteként vagy mini húsgolyókként, de tálalhatjuk saláta levélbe, taco-ba vagy grillezett zöldségekbe és gyümölcsökbe töltve is.
Darált hús receptek
A következő darálthús receptek listáját folyamatosan bővítjük.
Sorozatok
Húsgombócok
- Kínai rákos fasírt
- Görög húsgolyók
- Svéd húsgombóc céklával
- Citromos húsgombóc
- Édes-chilis húsgolyó
- Sült liba töltelék
- Mexikói húsgolyók chilis babmártással
- Hoisin húsgolyokók tésztával
- Húsgombóc múmia
- Spagetti paradicsomos húsgombóccal
- Mexikói húsgombócok pikáns mártásban
- Paradicsomos húsgombócok
- Pikáns bárány húsgolyók sütőtök mártásban
- Olasz húsgolyók szalonnával fűszeres paradicsommártásban
- Húsgolyók pikáns karfiol mártásban
- Húsgolyók paprika mártásban brokkolival
- Húsgolyók grillezett padlizsán és paradicsom mártásban
- Húsgolyók édesburgonya és cékla mártásban
- Svéd húsgolyók másképp
- Húsgolyók sütőtök és paradicsom mártásban
- Húsgolyók pikáns édesburgonya mártásban
Roládok
Falatok
- Kínai toast
- Szerencsés batyuk
- Thai darált húsos saláta falatok
- Töltött leveles tészta halloween koporsók
- Halloween hold lepény
Egytálételek
- Klasszikus chili con carne
- Paradicsomos húsgombócok
- Olasz borjúragu
- Bolognai mártás pulykahúsból
- Múmia vagdalt
- Bárány és sütőtök curry
- Mexikói húsgombócok pikáns mártásban
- Zöldséges bárányragu