Ezek a mexikói húsgombócok pikáns mártásban készülnek. Elkészíthető szupermarketekben kapható, konyhakész húsgolyókból, bár ezeket roppant egyszerűen össze lehet dobni házilag is. Csupán fél kiló darált húst összekeverünk egy-két kanál zsemlemorzsával, fűszerekkel (oregánó, só, bors), darált fokhagymával és hagymaporral, majd kis golyókat formálunk. Az alábbi recept extra csípős chipotle pasztával készül – normál chipotléből többet kell a recepthez adni, hogy pikáns legyen! A paradicsomos húsgombócokat tálaljuk tacoban vagy tortilla lapokban, de lehet főtt rizzsel, tortilla chips-szel, héjában sült édesburgonyával is. Tökéletes téli bulikra, vendégváró alkalmakra – például Halloween, karácsony, szilveszter – mivel előre elkészíthető (különösen a paradicsomos mártás).
Hozzávalók
- 24 db húsgombóc (marha)
- 1 fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 sárgarépa
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk őrölt koriander mag
- 1 tk szárított oregánó
- 1 tk chipotle paszta (erős) vagy 2tk csípős
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 konzerv paradicsom (héjazott, egészben)
- 2 evőkanál apróra vágott friss koriander
- 1 konzerv fekete vagy vörös bab
- Frissen facsart lime leve
Elkészítés
- A hagymát és a fokhagymát vékonyan felszeleteljük. A sárgarépát és a paprikát durván felaprítjuk.
- Egy nagy, lapos lábasban felforrósítjuk az olajat, majd megpuhítjuk a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a sárgarépát és a paprikát, 5 percig dinszteljük.
- Hozzáadjuk a fűszereket, egy percig keverjük, majd hozzáadjuk a chipotle pasztát és a sűrített paradicsomot. Átkeverjük, hogy a paszta alaposan bevonja a zöldségeket, majd hozzáadjuk a konzerv paradicsomot és annyi vizet, hogy ellepje a zöldségeket.
- Felforraljuk, majd alacsony hőfokon kb 25 percig, fedő alatt főzzük.
- Amikor a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a friss koriandert, ízesítjük sóval, borssal, majd bot-turmixszal sűrű, kissé szemcsés mártássá pürézzük.
- Közben egy másik serpenyőben a húsgombócokat minden oldalon megbarnítjuk.
- Amikor kész a paradicsomos mártás, hozzáadjuk a lecsepegtetett babot és a húsgolyókat, majd további 10-15 percig főzzük, amíg a húsgombócok megfelelően átfőttek.
- Friss korianderlevéllel és zöldcitrom frissen facsart levével vagy egy kanál tejföllel leöntve tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
- Marhahús receptek
- Mexikói receptek
- Parti ételek
- Húsgombóc receptek