Amikor vendégeket várunk vacsorára vagy ebédre, a főzés stresszes lehet. Ezt el lehet kerülni azzal, hogy olyan ételekkel készülünk, amiket előre össze lehet állítani, sőt meg is lehet főzni, így csak felmelegíteni vagy befejezni kell a kreációnkat. Ilyen étel ez a pikáns bárány húsgolyók sütőtök mártásban. Kissé időigényes elkészíteni, de a munka nagy részét előző napokban el lehet végezni. Alkalmas nagyobb összejövetelekre, bulikra is (akkor több húsgombócot készíteni). Tálaljuk laposkenyérrel, kuszkusszal vagy rizzsel!
Hozzávalók
A sütőtökhöz:
- 1 kisebb sütőtök
- 2 fej hagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 teáskanál chili pehely
- 2 evőkanál olívaolaj
A húsgolyókhoz:
- 250 g darált bárányhús
- 1 teáskanál szárított oregánó
- 1 gerezd fokhagyma, préselve
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1 tojás vagy 1 evőkanál kétkezési keményítő
- Só és bors, ízlés szerint
A mártáshoz:
- 1 konzerv hámozott paradicsom
- 1 teáskanál chili pehely
- 1 teáskanál római kömény
- 1 teáskanál paprika
- 1 teáskanál őrölt koriander
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- 1 evőkanál harissa paszta (elhagyható)
- 500 ml bárány- vagy marha alapleves
- 1 kis csokor friss koriander vagy petrezselyem
- ½ citrom leve
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
- A sütőtököt, magtalanítjuk, majd geredekre vágjuk, és egy tepsibe tesszük.
- A hagymát 4 gerezdre vágjuk (a héjával együtt), majd a tepsibe tesszük. Hozzáadjuk a fokhagyma gerezdeket (héjjal együtt). Megszórjuk oregánóval és chili pehellyel, majd sózzuk, borsozzuk, és meglocsoljuk olívaolajjal. Sütőben 30 percig sütjük, amíg minden zöldség megpuhul. Hagyjuk teljesen kihűlni.
- A zöldségek héját eltávolítjuk. A zöldségek húsát egy lábasba tesszük, a sütés során keletkezett szafttal együtt.
- Hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, a fűszereket és az alaplevest. 15 percig főzzük, majd lekapcsoljuk a tűzhelyt. Hozzáadjuk a friss koriandert/petrezselymet és kevés citromlevet. Botturmix segítségével sima, selymes mártássá pürézzük. Félretesszük, ha szükséges, hűtőszekrényben tároljuk. (Le is fagyasztható.)
- A húsgombóc összes hozzávalóit alaposan összekeverjük, és sütésig pihentetjük.
- A masszából kis golyókat formálunk, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Körülbelül 15 perc alatt aranybarnára sütjük, 180 fokon. Egy papírtörölközővel kibélelt tányéron lecsepegtetjük őket.
- A mártást egy nagy, lapos lábasban felmelegítjük, beletesszük a húsgolyókat, és átmelegítjük.
- Melegen tálaljuk – tésztával, kuszkusszal, rizzsel vagy csupán lapos kenyérrel.
Kapcsolatos receptek