A partik, bulik egyik legfontosabb kelléke az étel. Azonban nem lehet bármit felszolgálni, hiszen egy partin általában állva eszünk, tányér és evőeszköz nélkül (esetleg papírtányéron vagy szalvétán). Az ételeket büfé keretében tálaljuk vagy egy tálcán kínáljuk a vendégeknek. Az utóbbi esetben különösen fontos szerepet játszanak az egyszerű parti falatok. Ehhez adunk ötletes tippeket és recepteket.
- Minél több a vendég, annál több ételt kell készítenünk. De ne vigyük túlzásba, hanem koncentráljunk néhány egyszerűen és előre elkészíthető étellel. Továbbá ne keverjünk mindenféle típusú ételt – érdemes valami mottót adni a partinak – lásd parti ételek.
- Válasszunk ki néhány egyszerű receptet – vegyük figyelembe azt, hogy mennyire macerás az előkészítésük, meddig tart a sütés-főzésük, előre lehet-e készülni velük? Valamint fontos az is, hogy az ételek falatok legyenek – azaz könnyen megfoghatók, vagy pálcikára szúrhatók, ne legyenek túl morzsásak, krémesek, maszatosak stb.
- A leggyorsabb parti falat a rágcsálnivaló (chips, sós rudak, zöldségcsíkok stb). Ezek mellé tálaljunk mártogatóst – ami ne legyen túl folyékony! Fűszeres diók, mogyorók is remek alkohol kísérők. Ilyen pl a currys kesudió, fűszeres földimogyoró.
- Olajbogyók – aperitif mellé szokás tálalni vagy egy előétel tál kerében (Mezze, Tapas) különösen a Mediterrán és Arab országokban. Ideális bulikra is. Nagyon egyszerű házilag is bepácolni az olajbogyókat – pl Kapros-citromos olajbogyó >>
- Sós aprósüteményeket napokkal korábban tudunk készíteni – ezek különösen passzolnak pezsgő és bor mellé.
- A Zest egyik kedvenc alapanyaga a leveles tészta. Ajánljuk, hogy mindig legyen tartalék a fagyasztóban – parti szezonban egy friss tekercs a hűtőszekrényben. Villámgyorsan tudunk isteni falatokat készíteni – elég csak egy felvert tojással vagy szósszal, krémmel megkenni és valami feltéttel (pl kolbász, bacon, paradicsom, gomba stb) leborítani, majd kis kockákra vágni és kisütni. Leveles tészta falatok>>
- Omlett falatokat roppant egyszerűen lehet készíteni. Sütés után vágjuk fel apró kockákra, tálaljuk koktél pálcikákkal. Hidegen, melegen is fogyaszthatók.
- Szendvicsek – különösen finomak és egyszerűk a crostini, tortilla falatok, angol mini szendvicsek, de akár palacsintába is feltekerhetünk finomságokat. Szendvicskrémeket, pástétomokat mini lepényeken, vagy blinin is tálalhatunk. Különösen ajánljuk a batátás lepényt.
- Gombócok – húsgolyók és halfasírtok is ideális parti falatok, ügyeljünk arra, hogy a gombócok 3-4cm-nél ne legyenek nagyobbak! Receptek a darált hús bejegyzésben találhatók.
- Ötletes falatok – pástétomokat, töltelékeket, húsos, halas salátákat, kagylótésztában, saláta levélben vagy cikória levélben is tálalhatjuk. Esztétikus, egyszerű és nagyon finom!
- Édességek – egy partin csakis olyan édességet tálaljunk, amivel nem maszatolják össze a vendégek önmagukat, másokat és a berendezést. Ezért kerüljük a csokis, krémes sütiket, bár habokat, desszerteket tálalhatunk mini műanyag kelyhekben, mini műanyag kanállal. Az édességek sütés nélkül bejegyzésünkben rengeteg alkalmas recept található. Gondolkodjunk inkább aprósüteményekben – ezeknek többségét napokkal korábban el tudjuk készíteni. Egyszerű muffin (főleg mini muffinok) is ideális parti falat lehet.
Az egyszerű parti falatok elkészítése mellett egyéb parti előkészületekre és feladatokra is gondolni kell. További tuti tippek a parti tippek bejegyzésünkben olvashatók.