Ezek a mexikói húsgolyók chilis babmártással egyszerre sülnek a sütőben, így ideális hétköznapi családi vacsorára vagy hétvégi laza baráti összejövetelekre. Az étel alacsony szénhidráttartalmú, glutén- és tejmentes – így sok diétába és étrendbe passzol! Tálalhatjuk rizzsel, laposkenyérrel, tésztával (gluténmentes is jó) vagy bulikon kukorica taco-ba, tortilla lapba töltve.
Hozzávalók
A húsgombócokhoz:
- 450g darált marhahús
- 1 tk fokhagymapor vagy 1 fokhagyma préselve
- 1 tk hagymapor vagy 1 kis hagyma, reszelve
- 1 tk szárított oregánó
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk füstölt fűszerpaprika
- Olivaolaj
- Só, bors
- Esetleg tejföl, reszelt sajt tálaláshoz
A mártáshoz:
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1 zöld kaliforniai paprika (vagy 1 jalapeno paprika)
- 1 tk őrölt koriandermag
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk fűszerpaprika (vagy ½ teáskanál chili por)
- 1 tk szárított oregánó
- 1 evőkanál chipotle paszta
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 konzerv paradicsom (400 g)
- 1 marhahúsleves kocka
- 1 doboz vesebab
- 1 doboz fekete bab
- 300-400 ml víz
- 2 evőkanál apróra vágott korianderlevél
Elkészítés
- A sütőt 170 C fokra beállítjuk.
- Egy nagy keverőtálban összekeverjük a húsgolyókhoz való hozzávalókat. Pihentetjük.
- A hagymát, fokhagymát és a paprikákat apróra vágjuk.
- Egy nagy hő- és tűzálló (pl öntöttvas) lábasban felforrósítunk 1 evőkanál olívaolajat, majd az apróra vágott zöldségeket puhára pirítjuk.
- Hozzáadjuk a fűszereket, egy percig keverjük, majd hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a chipotle pasztát. Jól átkeverjük, beleöntjük a konzerv paradicsomot, és belemorzsoljuk a leveskockát.
- Mindkét babot lecsepegtetjük, majd hozzáadjuk a zöldségekhez. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a babot. Sózzuk, borsozzuk.
- Felforraljuk, lefedjük, majd az edényt a sütőbe tesszük.
- A fűszerezett darált masszából kis golyókat formálunk, és ezeket egy tepsire tesszük.
- A tepsit a sütő alsó polcára helyezzük.
- 15 perc elteltével megfordítjuk a golyókat, majd további 10 percig sütjük, vagy amíg szép barnák lesznek.
- A babos tálat kiveszük, majd a húsgolyókat a mártásba keverjük. Lefedjük, és további 10-15 percig sütjük, amíg a mártás besűrűsödik.
- Közvetlenül tálalás előtt belekeverjük a friss korianderleveleket.
- Tejföllel vagy reszelt sajttal is tálalhatjuk.
Kapcsolatos receptek
- Marhahús receptek
- Darált húsos receptek
- Mexikói receptek
Zest.hu