Egy halloween ünnepi asztalra szükséges egy központi étel mint pl ez a múmia vagdalt. Előre elkészíthető (részben vagy teljesen), továbbá tálalható egy Halloween vacsorán, vagy egy büféasztalon egy Hallowween bulin. Valójában elkészíthető kedvenc vagdalt receptünkkel is, de lehet ezt a spanyolos verziót is követni, amely chorizóval készül, így megfelelő háttért színt ad a múmiának (és finom is!).
Hozzávalók
- 1 hagyma
- 1 közepes sárgarépa
- 1 kis kaliforniai paprika
- 15 dkg chorizo kolbász
- 1 teáskanál olívaolaj
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 teáskanál füstölt paprika
- 1 nagy fokhagymagerezd, préselve
- 75 dkg darált hús (marha vagy sertés)
- 2 tojás
- 1 csésze zsemlemorzsa (gluténmentes lehet)
- 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
- Só, bors
Dekorációhoz:
- 2 főtt tojás
- 6-8 szelet csíkos bacon szalonna
- Ketchup
- 2-3 szál újhagyma
- 2 db hagyma
Elkészítés
- Felaprítjuk a hagymát, a paprikát, a sárgarépát és chorizot.
- Mindezeket egy nagy tapadásmentes serpenyőbe tesszük, és takarék lángon, fedő alatt 15 percig pároljuk. Hozzáadjuk az olívaolajat, ha szükséges – a chorizo-ból felszabaduló zsírnak elégnek kell lennie. Amikor a zöldségek puhák, lekapcsoljuk a tűzhelyt és hűlni hagyjuk.
- Közben megfőzzük a tojásokat, hűlni hagyjuk.
- (A fentiek előre elvégezhetők, akár előző nap is).
- A keveréket egy nagy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a darált húst, tojást, paprikát, zsemlemorzsát, fokhagymát, petrezselyem zöldet, majd sózzuk, borsozzuk. Kézzel összegyúrjuk. Sütésig pihentetjük.
- A sütőt bekapcsoljuk, 180 C fokra állítva.
- A keveréket egy olajozott, tapadásmentes tepsibe tesszük. Koponya alakot formálunk, majd egy kanállal 2 szemüreget nyomunk a tetején, amikbe a megpucolt tojásokat kissé belenyomjuk.
- Egy kés nyelével szájat formálunk a szemek alatt.
- A tojásokat letakarjuk 2 darab hagyma szelettel (különben a tojások megégnek).
- Kb. 45 percig szép barnára sütjük.
- A tepsit kiveszük a sütőből, majd a vagdaltat ketchup-al bekent bacon csíkokkal betekerjük, mint a múmiát – szem, száj részt kihagyva.
- Visszatesszük a sütőbe, és 15 percig sütjük, vagy addig amíg a szalonna ropogós és barna lesz.
- Az újhagymát 1 cm-es darabokra vágjuk, majd a szájba nyomkodjuk. A hagymát a szemekről levesszük, eldobjuk.
- A vagdaltat visszatesszük a kikapcsolt sütőbe néhány percre, hogy a fogak és a szemek kissé beszíneződjenek.
- A múmiát egy dísztálra helyezzük. Szórhatunk köré ragadós csirkeszárnyakat, kolbászkákat, oldalast stb vagy csemege uborka “szellemeket”.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu