A szezámmagos toast rákkal a kínai éttermek egyik legnépszerűbb előétele – amit Kínában viszont teázás kísérőjeként fogyasztanak. Mi azonban bulikra, partikra ajánljuk – főleg ha valami egyszerűen elkészíthető, kézzel fogyasztható ázsiai snackkal akarjuk vendégeinket megkínálni. A falatokat talán kínai bundás kenyérnek is nevezhetnénk.
Hozzávalók
- 20 dkg nyers garnéla rák (megpucolva)
- 20 dkg darált hús (sertés)
- 2 tojás (szétválasztva)
- 1 fokhagyma, aprítva
- 1 ek aprított koriander
- 2 ek reszelt gyömbér
- 10 dkg szezámmag
- Néhány csepp szezámolaj
- 8-10 db szeletelt kenyér
- Olaj, só, bors
Elkészítés
- A garnéla rákokat turmixszoljuk össze a tojás fehérjével, fokhagymával, gyömbérrel, szezámolajjal és korianderrel. Öntsük át egy tálba, és keverjük el a darált hússal. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- A kenyér szeleteket vágjuk keresztbe kétszer, ezáltal 4 mini háromszöget kapunk szeletenként. A kenyér héját vágjuk le.
- A szezámmagot öntsük ki egy lapos tányérra.
- Kenjük meg a kenyér darabok mindkét oldalát tojássárgájával, majd egy lapos kés segítségével a darált húsos-rákos masszával. Forgassuk meg a szezámmagban. Készítsünk elő annyit, amennyi egy serpenyőben elfér.
- Bő, forró olajban süssük aranysárgára mindkét oldalon. Csepegtessük le őket papírtörölközőn. Közben készítsük elő a következő adagot, majd süssük ki.
Tippek
- Melegen tálaljuk kínai ételek mellé vagy kínai teával.
- Hidegen tálaljuk bulikon, partikon – órákkal előre, sőt előző nap is el lehet készíteni.
- A recept egyszerűbb változata kihagyja gyömbért, fokhagymát és koriandert – de őszintén szólva az a változat nem olyan finom!
- Sok recept csak rákot alkalmaz, ez a variáció vegetáriánusoknak és az egészséges életmód híveinek ajánlott!
- Az olaj lehet mogyoró vagy napraforgóolaj, lehetőleg hidegen préselt.
- A kínai szezámmagos toast mellé tálaljunk egyéb kínai parti falatokat!
Kapcsolatos receptek
Zest.hu