Az alábbi olasz borjúragú egy nagyon közkedvelt étel, különösen az északi tartományokban. Gyorsan összedobható, utána valójában magától elkészül. Ideális nagycsaládok számára..
Hozzávalók
- 2 ek olívaolaj
- 1 nagy hagyma (vörös vagy lila)
- 1 szál zellerszár
- 1 db sárgarépa
- 45 dkg darált borjúhús
- 3 ek sűrített paradicsom
- 4 db babérlevél
- 1.5 dl bor
- 1 dl tej (opcionális)
- kb 3-5 dl marhahúsleves
- Fél tk vörösborecet
- Tálaláshoz: főtt tészta, parmesan
Elkészítés
- A hagymát, répát és zellerszárat felaprítjuk.
- Ezeket egy nehézaljú lábasban felmelegített olajban 3-5 percig átpároljuk.
- Hozzáadjuk a húst, megsózzuk, borsozzuk, majd kb1-2 percig kibarnítjuk, miközben folyamatosan kevergetjük.
- Belekeverjük a sűrített paradicsomot, 1-2 percig kevergetjük tovább.
- Felöntjük a borral, magasabbra állított hőfokon 2-3 percig rotyogtatjuk. Amikor a bor szinte teljesen felszívódott, felöntjük az alaplevessel (és tejjel), annyival, hogy ellepje a húst. Hozzáadjuk a babérleveleket.
- Forráspontig melegítjük, majd alacsony hőfokra állítva 1-2 órán át rotyogtatjuk.
- Néha-néha ránézünk, ha túl száraz, felöntjük alaplevessel.
- Az utolsó 5 percben hozzáadjuk az ecetet.
- Reszelt parmesan sajttal meghintve tálaljuk.
Tippek
- Főtt tésztával szokás tálalni – legnépszerűbb a spagetti és a tagliatelle, de egyéb olaszos tészta is jó (pl penne, makaroni,fusilli stb)
- A tej hozzáadása Észak-Olaszország egyes részein közkedvelt, de kihagyható vagy lecserélhető növényi tejre.
- A bor lehet fehér- vagy vörösbor.
- Az ételt kiegészíthetjük egyéb zöldségekkel – pl cukkini, padlizsán, zöldbab, spenót stb.
- Az olasz borjúragu egy nagyon egyszerű recept, ideális lusta hétvégekre, vagy hétköznapi családi vacsorára. Érdemes sokat készíteni, mert a maradék könnyen lefagyasztható későbbi fogyasztásra, vagy felhasználható töltelékként egyéb ételek készítéséhez (pl töltött vagy rakott zöldségek, lasagne, pizza). A fenti adag kb 4 főre elég.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu