A pulyka az egyik legkedveltebb szárnyas, ugyanis meglehetősen kalóriaszegény, különösen a melle, továbbá változatosan elkészíthető. Az alábbi pulykahús receptek között sok finom és érdekes étel található.
A pulyka eredete
A pulyka a Meleagris nemzetséghez tartozó nagy testű madár, Észak-Amerikában őshonos. Mint általában a szárnyasok esetében, a hím nagyobb és sokkal színesebb, mint a nőstény. Az ókori Mexikóban háziasították a pulykákat étkezés céljából, valamint kulturális és szimbolikus jelentőségük miatt.
Két alap pulykafaj létezik: a vadpulyka (Meleagris gallopavo), amely Észak-Amerika keleti és középső részén terjedt el, valamint a pávaszemes vagy szemfoltos pulyka (Meleagris ocellata), amely a mexikói Yucatán-félszigetről származik. A vadpulyka háziasított verziója a házi pulyka, amelynek számos fajtája alakult ki a spanyol gyarmatosítóknak köszönhetően, akik magukkal vittek különböző madárfajtákat és ezeket a vadpulykával keverve tenyésztették. Így jött létre pl a híres „ Amerikai bronz” pulykaállomány, amely a Hálaadás legfontosabb alapétele. Európába a gyarmatosítók hozták vissza a már keresztezett verziókat.
Pulykahús vásárlása
- Pulykát lehet vásárolni egészben vagy darabolva – frissen és fagyasztott formákban. Legnépszerűbb a csontozott pulykamell (szeletelve, darálva vagy csíkokra, kockákra vágva), majd a pulykacomb alsó része.
- Friss pulykahús vásárlásakor figyeljünk a hús állagára, színére és szagára.
- Feldarabolt, előre csomagolt áruk esetében nyomjuk meg a húst a fólián keresztül. Ha túl puha és nyálkás, az már nem friss. Ha túl fehér a hús színe, az nem minőségi árú. A szép nagy, filézett mellekre különösen figyeljünk – ezeket általában vízzel fecskendezik be.
- Továbbá figyeljünk a darált húsra is – jobban járunk, ha hentesnél daráltatjuk le az általunk kiválasztott húst!
- A friss pulykahúst felhasználásig tároljuk hűtőszekrényben.
- A pulykahús minden formában lefagyasztható.
Pulyka élettani hatásai
A húsok közül a pulykamell zsírtartalma a legalacsonyabb, ugyanakkor (arányaiban) a legtöbb telítetlen (esszenciális) zsírsavat tartalmazza. Magas a foszfor tartalma, továbbá tartalmaz B vitaminokat, K vitamint, magnéziumot, vasat, kalciumot és káliumot is. A csirkemell (párolva, főzve) csupán 135kcal/100g.
Pulykahús felhasználása
A pulykát lehet sütni, főzni, párolni, grillezni, rántani, wokban sütni stb.
- Egészben sült pulyka – az amerikai hálaadás legfontosabb fogása, továbbá az angolszász országokban a karácsonyi ünnepi menü legnépszerűbb főétele. Sült pulyka készítése>>
- Pulyka comb – ideális egytálételt vagy tepsis ételt lehet belőle készíteni. A nagyobb comb elég 2 főre, míg a fiatal combokat személyenként számoljuk.
- Pulyka mell – a mellhúst fel lehet használni kockázva (levesekbe, egytálételekbe), szeletelve lehet grillezni, rántani, szószban-mártásban sütni; de meg is lehet tölteni majd roládként kisütni. Vékony csíkokra vágva nagyon gyors wok étel készíthető belőle.
- Darált hús – általában mell és combhús kombinációja, de lehet csak mell vagy comb is. Remek hamburgerek, húsgombócok, kafta roládok készítéséhez, továbbá töltelékként is jó zöldségekbe, illteve tészta mártásokhoz és lepények-pizza-parti falatok feltéteként.
- Pulyka szárny – kiváló levesekbe, pörköltbe – de tepsiben is meg lehet süni különböző mázakkal, mártásokkal leöntve. Rántani is jó, különösen a szárny felső része (amely remek parti-piknik falat lehet).
- A pulyka nagyon jól kombinálható szinte minden fűszernövénnyel, zöldséggel, továbbá gyümölcsökkel is -pl ananász, szilva, alma gránátalma, narancs stb. Szalonna vagy sonka párosításban különleges ínyencségeket kapunk. Továbbá magvak, diók és aszalt gyümölcsök is passzolnak mellé.
Pulyka receptek
Egészben sült pulyka receptek
- Karácsonyi sült pulyka
- Szalonnás pulykasült
- Kolbászos almás pulykasült
- Citromos pulykasült
- Sült pulykacomb marokkói módon
- Zöldfűszeres pulykacomb mandarinnal
- Gránátalmás pulykasült
Gyorsételek, falatok
Főételek
- Tárcsás pulykamell
- Thai pulykamell wok
- Gombás pulykamell
- Mustáros pulykamell
- Édes-savanyú pulykamell
- Kínai pulykamell wok
- Chilis bab pulykával
- Bolognai mártás pulykahúsból
- Krumplipüré alatt sült pulyka ragu
- Pikáns pulyka wok
- Pulykamell tejszínes gombamártásban
- Pulyka tikka masala zöldségekkel
Egyéb
Kapcsolatos cikkek