A spagetti paradicsomos húsgombóccal egy klasszikus olasz étel, ami világszerte népszerű. Természetesen rengeteg módon el lehet készíteni. Ez egy egyszerű verzió, ugyanis konyhakész húsgombócokat használ, így csak a paradicsommártást kell elkészíteni (amit jóval előre össze lehet dobni). Ideális hétköznapi étel családok számára.
Hozzávalók
- 1 lila hagyma
- 1 piros kaliforniai paprika
- 30 dkg koktélparadicsom
- 1 csomag húsgombóc (12 db)
- 40 dkg spagetti (lehet gluténmentes is)
- olívaolaj, só és bors
A paradicsom mártáshoz:
- 1 hagyma
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 konzerv hámozott paradicsom
- ½ tk szárított oregánó
- 1 tk nádcukor
- 1 marék bazsalikom levél, apróra vágva
Elkészítés
- Először elkészítjük a paradicsommártást. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és puhára pároljuk a hagymát. Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, és még egy percig kevergetjük, majd hozzáadjuk az oregánót és a paradicsom konzervet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk A paradicsomokat fakanállal feltördeljük, hozzáadjuk a cukrot és kevés vizet. Felforraljuk és sűrű mártássá redukáljuk, majd lekapcsoljuk a tűzhelyt. Belekeverjük a bazsalikomot, majd fedővel lefedjük, félretesszük.
- Közben a sütőt előmelegítjük 200°C-ra. A paprikát és a hagymát kis darabokra vágjuk. A mini paradicsomokat félbevágjuk. Ezeket egy tepsibe helyezzük. Meglocsoljuk olívaolajjal, majd sózzuk, borsozzuk. A tetejére rakjuk a húsgombócokat, és 15 percig sütjük.
- A paradicsomos mártást ráöntjük a húsgombócokra, óvatosan átkeverjük. További 10 percig sütjük. Akkor jó, amikor a húsgombócok átsültek, a mártás pedig sűrű és kissé ragacsos.
- Közben egy nagy lábasban vizet forralunk, majd ebben a spagettit megfőzzük a csomagoláson található utasítás szerint. Lecsepegtetjük és melegen tartjuk a lábasban.
- A spagettit a húsgombóc keverékkel és reszelt parmezánnal és/vagy chilipehellyel tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
- Tészta receptek
- Húsos receptek
- Gyors tésztaételek
- Olasz receptek
Zest.hu