A chili con carne, köznéven chili egy Tex-mex étel, amely San Antonioban a szegény emberek és a dél-amerikai bevándorlók eledele volt. Csupán annyit jelent, hogy csípős paprika hússal. Az eredeti ételben se paradicsom, se bab nem szerepelt, és szárított marhahúsból készült. A mai napig Texas-ban a babos verzió “chili bean” név alatt ismert, míg a “chili” csakis a húsos verziót jelenti (és a hús nem darált!). Mivel világszerte nagyon népszerű, így rengeteg recept létezik – a modern, reformált verziók például kakaóporral készülnek! A következő klasszikus chili con carne egy régi, chicagoi recept, de a legjobb, amit eddig kipróbáltam.
Hozzávalók
- 1 kg marhahús, 3 centis kockákra vágva
- 2 ek olívaolaj
- 2 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 db zöld chili paprika
- 1-2 tk szárított chili pehely
- 2 tk őrölt római kömény
- 2 tk őrölt fahéj
- 2 tk szárított oregánó
- 2 ek sűrített paradicsom
- 6 dl aprított paradicsom konzerv
- 2 ek sötét melasz (black treacle)
- 2 db kaliforniai vagy kápia paprika
- Kb 1 liter marhahúsleves
- 2 dl vörösbor
- 1 konzerv vörösbab (400gr)
- 1 kis csokor koriander
- 1 zöldcitrom
- Tejföl (opcionális)
Elkészítés
- A hagymát, fokhagymát, chilit felaprítjuk, a paprikát kockákra vagy csíkokra vágjuk. A koriander szárát felaprítjuk.
- Egy nagy, nehézaljú lábasban a húst olajban megbarnítjuk, majd kiszedjük egy tányérra.
- A lábast kitöröljük, majd a maradék olajban a hagymát megpuhítjuk, hozzáadjuk a chilit, fokhagymát és koriander szár darabokat, 1 percig keverjük, majd hozzáadjuk a fűszereket és visszatesszük a húst.
- 1-2 percig alacsony hőfokon kevergetjük, hozzáadjuk a paradicsompürét, átkeverjük és felöntjük a borral.
- Feljebb állítjuk a hőfokot, a bort hagyjuk elpárologni. Amikor sűrű mártássá redukálódik, hozzáadjuk a paradicsom konzervet, a melaszt, és annyi levest, hogy az ellepje a húst.
- Forráspontig melegítjük, majd alacsony hőfokon, fedő alatt, másfél órán át rotyogtatjuk.
- Hozzáadjuk a paprika darabokat, tíz perccel később a lecsepegtetett babot. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd kb 20 percig addig főzzük, amíg a kívánt sűrűségre redukálódik a mártás.
- Melegen tálaljuk, az aprított koriander levelekkel megszórva és egy-egy gerezd zöldcitrommal. Tejfölt is szokás mellé tálalni.
Tippek
- Amerikában általában párolt rizzsel fogyasztják, vagy tacos-ként, azaz kukoricás tortillába töltve. Így remek parti étel lehet.
- Nagyon könnyen burrito-vá varázsolhatjuk, ha kiegészítjük főtt rizzsel, tejföllel, quacamole-lal és reszelt sajttal. Ezek kombinációkával megtöltünk egy nagy tortilla lapot, feltekerjük, a végeit behajtjuk, majd félbevágjuk.
- A fenti recept kellemesen csípős, a végén adhatunk még hozzá szárított vagy felaprított chilit, ha erősen kedveljük.
- A recept elkészíthető darált hússal is – ebben az esetben a dinsztelt, fűszeres hagymához adjuk a húst, majd addig keverjük, amíg kivilágosodik a hús. Utána mehet a paradicsom és bor.
- A recepthez alkalmazhatunk olcsóbb húsfélét is, a chili con carne lényege pont az, hogy nem a legjobb minőségű húsból készül!
- A melaszt ne hagyjuk ki, ez adja a különleges aromát – megvásárolható angol delikben vagy Kulinárisban (a maradék pedig sok angol, amerikai süti, keksz készítéséhez felhasználható! Vagy pl a Bostoni sült babhoz, amely egy másik híres amerikai étel).
- A fenti klasszikus chili con carne recept egyik érdekes verziója az, amikor a bort lecseréljük sörre, a melaszt 2 ek kakaóporra, a fahéjport csemege paprikára! Érdemes ezt is egyszer kipróbálni!
Kapcsolatos cikkek