A fokhagymás csicseriborsó egy szuper egészséges köret vagy töltelék, amely nagyon egyszerűen, tíz perc alatt elkészíthető konyhakész sült fokhagymával. Kombinálható egyéb mediterrán vagy arab ételekkel is.
Hozzávalók
- 1 fej sült fokhagyma (lásd tippek)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 ek olívaolaj
- 3 dl zöldségleves
- 1 konzerv csicseriborsó
- 1 ek aprított zöldfűszer (lásd tippek)
Elkészítés
- A hagymát félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. Forró olajban puhára sütjük.
- A csicseriborsót lecsepegtetjük, a hagymához adjuk, majd felöntjük a forró levessel. 10 percig főzzük.
- Közben a fokhagymákat kinyomjuk a megpuhult héjukból, a zöldfűszert felaprítjuk.
- A levest egy kancsóba leszűrjük.
- A hagymás csicseriborsót egy krumplitörővel összetörjük, addig amíg a kívánt állagot elérjük. Közben öntsünk vissza a levesből rá!
- Belekeverjük a fokhagymát és zöldfűszert. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Tippek
- Sült fokhagyma: ha főételként sült húst készítünk a sütőben – akkor a fokhagymát fél órára tegyük be a hús mellé (egészben, héjastul), majd vegyük ki és hagyjuk kihűlni. Ezt előre is elkészíthetjük, ha nem aznap kívánjuk fogyasztani a csicseriborsót, de a sütőt amúgy is használjuk. A fokhagymát grillezni is lehet kerti grill sütőn (a felső polcon). A sült fokhagymát tároljuk hűtőszekrényben. Alkalmazhatunk konyhakész vagy házilag készített sült fokhagymakrémet is.
- Zöldfűszer: ezt a főételnek megfelelően válasszuk ki – ideális a petrezselyemzöld, koriander, bazsalikom.
- A csicseriborsó állaga lehet durva vagy pépes – pürésíhetjük botturmixszal, de ebben az esetben még több levesre lesz szükségünk!
- A fokhagymás csicseriborsó ideális köret mediterrán vagy arab jellegű főételek mellé. Továbbá durván összetörve, zöldsalátával kiegészítve ideális pitta töltelék is lehet. Passzol vegán, vegetáriánus, diétás, fogyókúrás, méregtelenítő, low-carb, szétválasztó és egészséges étrendekbe.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu