A következő céklás lencsesaláta grillsajttal tálalva egy kiadós, vegetáriánus főétel lehet, míg sajt nélkül szuper saláta sült kolbász, hurka, virsli vagy sült hal mellé..
Hozzávalók
- 15 dkg nyers cékla
- 30 dkg főtt vagy sült cékla
- 15 dkg főtt lencse (zöld vagy puyi)
- 1 salottahagyma
- 10 dkg csemege uborka
- 1-1 maréknyi: zöldpetrezselyem, kapor, mentalevél
- 1.5 ek vörösborecet
- 2 ek olívaaolaj
- Kevés citromlé, só bors
- 30 dkg grillsajt (pl halloumi)
Pirított magokhoz: 1 ek olívaolaj, 1 tk őrölt római kömény, 1 csipetnyi csípős paprikapor, 3 dkg napraforgómag, 3 dkg tökmag
Előkészületek
- A céklát megfőzzük vagy kisütjük, hűlni hagyjuk ( lásd cékla főzése). 30 dkg-ot kimérünk, gerezdekre felszeleteljük.
- A lencsét megfőzzük, lecsepegtetjük. 15 dkg-ot kimérünk.
- A magvakat ropogósra pirítjuk, félretesszük.
Elkészítés
- A nyers céklát és a hagymát megpucoljuk, aprítógépben kiskockákra aprítjuk – vagy a hagymát felaprítjuk, a céklát durván lereszeljük.
- Az uborkát apró kockákra vágjuk.
- Egy keverőtálban elkeverjük a céklát, hagymát, uborkát, hozzáadjuk a lencsét majd a gerezdekre szeletelt sült céklát.
- A zöldfűszereket durván felaprítjuk, a salátára szórjuk.
- Az olajat elkeverjük az ecettel, a salátára öntjük.
- Rászórjuk a pirított magvakat, elkeverjük.
- Megkóstoljuk – sózzuk, borsozzuk, kevés citromlét csavarunk rá.
- A salátát felhasználásig pihentetjük.
- A sajtot 1cm vastag szeletekre felvágjuk, olajjal megkenjük, majd grillserpenyőben vagy normál serpenyőben mindkét oldalon átsütjük.
Tippek
- Főételként fogyasztva tálaljunk mellé pita kenyeret vagy egyéb magvas kenyérlepényt.
- A saláta előre elkészíthető (akár előző nap is), így ideális vendégváró alkalmakra.
- Sajt helyett tálalhatjuk grillezett vagy sült kolbásszal, hússal, hallal.
- A zöldfűszereket variálhatjuk – a lényeg, hogy három különböző legyen.
- Alkalmazhatunk konzerv lencsét és konyhakész sült-főtt céklát is – így a saláta 5-10 perc alatt összedobható.
- A céklás lencsesaláta grillsajttal nem csupán kiadós, de egészéges is, remek diétás és egészségtudatos étrendekbe, különösen télen.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu