A bárányhús ideális nyársalásra vagy grillezésre, hiszen gyorsan süthető, kevésbé szárad ki – és ha nem is sül át teljesen, az sem vészes, (amit a csirkehúsra vagy halakra nem lehet elmondani). A következő bárány-nyárs recept egy pikáns páccal készül, amit előre is elkészíthetünk, sőt, akár le is fagyaszthatjuk a pácolt húst!
Hozzávalók (4-6 nyársra)
- ½ kg bárányhús (csontozott)
- 10 dkg reszelt hagyma
- 1 gerezd fokhagyma (préselve)
- 1 tk reszelt citromhéj
- 1 tk rozmaring (aprítva)
- ¼ tk erős paprika (cayenne)
- ½ tk őrölt koriander
- ½ tk őrölt római kömény
- 30 ml vörösborecet
- 60 ml olivaolaj
Elkészítés
- A húst vágjuk fel 2cm-es kockákra.
- Az alapanyagokat keverjük el, majd öntsük a húskockákra. Keverjük el alaposan és hagyjuk a pácban 3-6 órán át (akár éjszakára is) a hűtőszekrényben.
- Grillezés előtt félórával áztassunk be 4-6 fapálcikát.
- Amikor a grillsütő felmelegedett, készítsünk nyársakat. Grillezzük elektromos, szénköves vagy lávaköves grillsütőn, de akár öntött grill serpenyőn vagy rakletten is lehet.
- Grillezés közben a páccal kenjük át néhányszor, de vigyázzunk arra, hogy ne kapjon lángot a szénkő!
Tippek
-
Tálaljuk köretekkel és salátákkal.
-
A bárányhús nagyon passzol a mentás szószokkal, pl a tzatziki nagyon finom kisérő lehet.
-
Hidegen is finom szendvicstöltelékként pl pita lepénybe, de tunkolhatunk is vele mártogatósokba.
-
Ideális piknik étel, főleg ha nyársalni is akarunk – a bepácolt húst fagyasszuk le, és a piknik napján, útközben (vagy napközben) kiengedhet.
-
Télen raclettezéshez is ajánljuk.
A pikáns báránynyárs egy remek gyors parti étel, kimondottan ajánljuk nyári kerti partikra!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu