A párolt káposzta a téli ünnepek kedvelt körete. A következő párolt vöröskáposzta áfonyával kiegészítve különösen passzol sült pulyka és liba mellé. Nagyon egyszerűen és előre elkészíthető..
Hozzávalók
- 1 fej vöröskáposzta (közepes)
- 2 ek olívaolaj
- 1 vöröshagyma
- 4 ek vörösborecet
- 3 ek nádcukor
- 10 dkg friss vörösáfonya
- 3 ek vörösáfonya mártás vagy lekvár
Elkészítés
- A hagymát felaprítjuk, majd a felforrósított olajban megpuhítjuk.
- Közben vékonyan felszeleteljük a káposztát, amit a hagymához adunk. Felöntjük az ecettel, meghintjük a cukorral, sózzuk, borsozzuk.
- Fedő alatt, 30-40 percen át alacsony hőfokon pároljuk.
- Amikor a káposzta megpuhult, hozzáadjuk az áfonyát és a mártást. Elkeverjük. 5 percig főzzük.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk ünnepei sültek köreteként- ideális egy karácsony menüben pl sült pulyka a vagy sült liba mellé.
- Áfonya mártás és lekvár delikben kapható, de házilag is könnyen elkészíthető – lásd áfonya mártás.
- Ha nincs friss áfonya, fagyasztott is jó – csupán öblítsük le forró vízzel.
- A párolt vöröskáposzta áfonyával kiegészítve egy különleges verzió, éppen ezért szuper vendégváró, ünnepi alkalmakra. Előre elkészíthetjük – sőt, le is fagyasztható a párolás után, de ebben az esetben az áfonyát és a mártást a felmelegítés után adjuk a párolt káposztához!
Kapcsolatos cikkek
- Vöröskáposzta receptek
- Karácsonyi menü
- Áfonya receptek
Zest.hu