Van olyan magyar ember, aki ne szeretné a körözöttet? Bizonyára létezik, de a körözött akkor is egy örök kedvenc a többség számára. Elkészítése roppant egyszerű, amit egyből lehet fogyasztani. Továbbá nem csupán finom, de még egészséges is! A hagyományos körözött általában juhtúró és tehéntúró keverékéből készül, de nyugodtan használhatunk bármiféle túrót, akár túrókrémet is! Az alábbi recept egyhagyományos változat – egyéb variációkhoz adunk további tippeket, ötleteket.
Hozzávalók
- 20 dkg túró
- 5 dkg vaj
- 1 tk pirospaprika
- 1 tk köménymag
- 1 hagyma
- Só, bors
Elkészítés
A hagymát aprítsuk fel nagyon pici darabokra. A vajat keverjük el habosra egy mini kézi habverővel majd keverjük össze a túróval. Adjuk hozzá a fűszereket, és keverjük el. Fogyaszthatjuk egyből, de nem árt néhány órán át a hűtőben pihentetni!
Tippek
- A köménymagot lehet egészben vagy törve alkalmazni – ki hogy szereti.
- A hagyma lehet vöröshagyma, lilahagyma, újhagyma vagy salotta hagyma – sokan reszelve teszik hozzá, nem aprítva.
- Az eredeti recept 10 dkg vajat ír elő, ennek a fele éppen elég – sőt ki is hagyható, amely egy még egészségesebb változat!
- Ha juhtúróból készítjük, és mellőzzük a vajat, méregtelenítés alatt is fogyaszthatjuk.
- Ha túl tömény a körözött állaga – adjunk hozzá 1-2 kanál tejfölt vagy krémes joghurtot. A folyékonyabb körözöttet akár mártogatósként is tálalhatjuk bulikon, partikon!
- Pikánsabbá varázsolhatjuk csípős paprikakrémmel – vagy dijoni mustár és néhány szem aprított kapribogyó kombinációjával!
- A mediterrán ízek kedvelői adjanak hozzá 1-2 szardella szeletet vagy szardellapasztát – akár feta sajtot is alkalmazhatnak. Érdekes változat, megéri kipróbálni!
- A körözött egy tipikus magyar szendvicskrém, de pogácsákkal vagy zöldséges muffinokkal is fogyaszthatjuk! Természetesen szendvicsekhez is felhasználhatjuk alapkrémként.