A rizs a világ második legfontosabb gabonafajtája, az emberiség több mint felének az alapvető tápláléka. A rizst már az újkőkorban ismerték, és Kínában már évezredek óta termesztik. Európában a 8. században ismerték meg először a spanyolok, Amerikában viszont csak a 17. században vált népszerűvé. 2005-ben 700 millió tonnát termeltek a világon – elsősorban Kelet és Dél-Kelet Ázsiában, de Afrikában is jelentős a termesztése. Íme néhány információ, felhasználási tipp és sok finom rizs recept.
Rizs fajták
Alapvetően két rizs fajta létezik – az afrikai Oryza glaberrima és az ázsiai Oryza sativa. Európában az ázsiai rizs fogyasztása a jellemző. Két típusú rizs létezik – hosszú és rövid szemű. A rövid szemű rizst általában „ragadós” és krémes ételekhez alkalmazzuk – pl rizottó, sushi, tejberizs, rizsgombóc, rizses desszertek. A hosszú szemű rizs szemek főzés során nem tapadnak össze, így ideális köretekhez, húsos-zöldséges-rizses főételekhez. A fekete vadrizs azonban nem rizs, hanem egy fűféle, bár rizsként fogyasztjuk! Többet az alapvető rizsfajtákról>>
A rizs lehet barna és fehér. A barnarizs a természetes, ugyanis csak a külső héját, a pelyvát távolítják el, amit a mag belső héja, a korpa fed. A fehér rizs hántolt, azaz lekoptatják a pelyvás héj alatti hártyát és eltávolítják a szemekről a korpát és a csírát – ez a fényezetlen fehér rizs, amit tovább fényeznek glükózzal és talkummal. Így a szemek kevésbé főnek szét, nem tapadnak össze. Azonban a hántolás során az eltávolított korpával értékes tápanyagok is elvesznek. A rizs felhasználása változatos – a kevésbé jó minőségű szemekből készítenek rizspelyhet, lisztet, tésztát, szirupot, bort, pálinkát, sört, ecetet stb.
Rizs tápértéke
A rizs biztosítja az egész emberiség kalória-bevételének több mint egy-ötödét! Azonban csakis a barnarizsnek magas a tápértéke, mert a hántolás és fényesítés során a rizs elveszti a B vitaminok mintegy 70%-át, és a vastartalmának 60%-át. Továbbá a hántolt rizs magas Glikémiás indexe miatt nem ajánlott diabetikusoknak, de azoknak sem, akik túlsúlyosok. Bár manapság lehet kapni B1, B3 vitaminokkal dúsított hántolt rizst, valójában célszerűbb áttérni a barnarizsre, mert:
- A barnarizs az egyik legegészségesebb és teljes értékű táplálék.
- Magas a szelén, rost, mangán, magnézium, vas és B1, B3, B6 vitaminok tartalma. E és K vitaminokat is tartalmaz, és rengeteg esszinciális aminosavat és egyéb nyomelemeket.
- Magas rost tartalma biztosítja a belek megfelelő működését – a „belek szivacsának” is nevezik, mert felszívja a salakanyagokat. Segít székrekedésben, IBS-ben, és az epekő kialakulása is megelőzhető a rendszeres fogyasztásával.Ideális méregtelenítésre.
- Magas szelén tartalma miatt megelőzheti a bélrák, mellrák és egyéb rákos megbetegedések kialakulását is.
- A korpában található zsír csökkenti a koleszterin szintet, így szív és érrendszeri betegségeket is megelőzhet!
- Jól hasznosítható fehérjeforrás is.
- Szénhidrátjai alacsony glikémiás index-szel rendelkeznek, amelyek stabilizáljás a vércukor szintet, így diabetikusoknak kimondottan ajánlott.
- Gluténmentes, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
A barnarizs harapósabb, mint a hántolt rizs, íze kissé diós. Ha mégsem ízlik, a hántolt rizsnél még mindig jobb az opál rizs fogyasztása, amit még a héjában felgőzölnek, így tápdúsabb (a színe eredetileg barnás, mire megfő, kifehéredik). Ezt gyors vagy félkész rizsnek is nevezik – zacskós rizsként kapható Magyarországon.
Rizs főzése
Minden rizs típust másképp főzünk. Mindig kövessük a csomagoláson feltüntetett utasítást. Az ázsiai hántolt rizseket teljesen másképp főzzük, mint az európai vagy amerikai opál rizseket. A barna és a vadrizst általában tovább főzzük, mint a fehér fényezett rizst. A rizottó főzése pedig egy külön téma. Íme néhány főzési módszer:
- Ázsiai párolt rizs készítése
- Mexikói párolt rizs
- Rizottó készítése
- Piláf készítése
- Thai kókuszos rizs
- Sushi rizs főzése
Rizses ételek
A rizs több millió ember és több száz kultúra alapétele – így szinte minden típusú ételhez felhasználható. Lehet köret, előétel, főétel, édesség. A keleti konyhákban a rizst sokszor önmagában fogyasztják, általában étkezés után vagy esetleg ételek között. Japánban népszerű a rizsleves – reggelire! Íme néhány nemzetközi konyha, ahol a rizs jelentős szerepet tölt be:
- Indiai ételek
- Kínai ételek
- Thai ételek
- Japán ételek
Rizs receptek
Párolt rizst szinte minden húsos vagy halas ételhez lehet köretként tálalni. A következő rizs recept gyűjteményben a rizs a főszereplő. A listát folyamatosan bővítjük:
Köretek, saláták
Piláf receptek
- Harissa piláf
- Csicseriborsós piláf spenóttal
- Török mazsolás rizs
- Csicseriborsós bárány piláf
- Török piláf csicseriborsóval
- Spenótos piláf mandulával
- Kókuszos csirke piláf
Főételek
- Rizottók
- Szárnyasmáj rizottó
- Kókuszos spenótleves
- Harira
- Spanyol kolbászos rizs
- Sáfrányos rizzsel töltött sült csirke
- Grillezett lazac rizs salátával
- Teriyaki pillangócsirke szójababos rizzsel
- Zöldséges curryvel töltött sütőtök
- Babos-édesburgonyás rizs káposztával
- Cukkinis rizs csicseriborsóval
- Hamis paella
- Tojásos sült rizs tofuval
- Currys rizs füstölt makrélával
Édességek
- Kókuszos tejberizs
- Kókuszos rizsszelet
- Alma és áfonya morzsa
- Mogyorós tallér
- Kókuszos rizspalacsinta
- Banános rizstallér
- Rizsfelfújt
- Rizses muffin
A rizst felhasználhatjuk töltelékként is vagy kenyér helyett alapanyagok összeállásához: