Az egyik legkielégítőbb étel a rizssaláta, ugyanis gazdaságos, kiadós, ugyanakkor többnyire kímélős és egészséges is. Ráadásul szuper egyszerűen összedobható a hűtőszekrényben és kamrában található élelmiszerekből és maradékokból. Íme néhány tipp és tuti rizssaláta recept:
Rizssaláta jellegzetessége
A rizssaláta abban különbözik a többi rizses ételtől, hogy a rizst külön főzzük vagy pároljuk meg, majd elkeverjük egy másik edényben készült mártással, ételekkel vagy korábbi étkezések maradékaival (míg a Piláf és rizses egytálételek esetében a rizst együtt főzzük a többi alapanyaggal). A legtöbb rizssalátát így langyosan vagy hidegen fogyasztjuk (de nem mindig).Rizssaláta készíthető frissen főtt rizsből is, de különösen ideális hozzá ázsiai vagy arab ételek köretéként készült párolt rizs maradéka.
Rizs fajták
Rizssaláta készítéséhez nem minden rizs fajta alkalmas. Kerüljük a rizottó és egyéb rövid szemű fajtákat, továbbá a ragadós ázsiai rizseket (pl. sushi rizs, jázmin rizs, glutinos rizs) – kivéve ha ázsiai jellegű rizssalátát készítünk, amit pálcikával fogyasztunk. Ideális minden hosszú szemű rizs – pl basmati, amerikai és európai termések. A rizs szem lehet fehér vagy barna, az utóbbi sokkal egészségesebb, viszont harapósabb, íze is más. Érdekes saláta készíthető vadrizsből is, amely hivatalosan nem is rizs, de alakja, íze hasonló – így kiválóan kombinálható a nála „unalmasabb” normál rizzsel. Rizs fajták>>
Tasakos rizs
Külön említést érdemel a tasakos rizs. A zacskós rizs sokféle változatban kapható – hosszúszemű, fehér, barna, vadrizs, ázsiai fajták. Használata praktikus, elsősorban azért, mert garantáltan sikerül, továbbá gyorsan és egyszerűen főzhető meg a rizs. A főzési idő fajtától és gyártótól függően eltér, az. un gyors rizs általában 10 perc főzési időt igényel. Ezen idő alatt a saláta egyéb hozzávalói és az öntet is elkészíthetők. Zacskós rizs főzésénél kövessük a csomagoláson feltüntetett utasítást, majd a kész rizst alaposan csepegtessük le. Vágjuk fel a zacskót (egyes változatok eleve perforáltak a sarkaknál) és máris fogyaszthatjuk, illetve felhasználhatjuk salátákhoz. A zacskós rizs használata egyszerű és kényelmes, különösen kezdők számára, illetve villámgyors ételekhez is kiváló.
Rizssaláta készítése
A legtöbb rizssaláta készítése roppant egyszerű. Követhetünk egy receptet, vagy összedobhatunk maradék párolt rizst konzervekkel, maradék sültekkel, felvágottakkal, grillezett vagy sült zöldségekkel. A rizs valójában egy semleges háttért biztosít, amit egyszerűen feldobhatunk, de akár különlegessé is varázsolhatunk néhány elemmel. Remekül kombinálható például sült szalonnával vagy kolbásszal, maradék pörkölt hússal, grill csirkével, grillezett halfilével és tenger gyümölcseivel. Érdemes néhány nyers, konzerv vagy sült/grillezett zöldség darabot is belekeverni, amit egy-két kanálnyi aprított zöldfűszerrel vagy reszelt citromhéjjal egyből frissé varázsolhatunk! Továbbá aszalt gyümölcsök, olajban eltett szárított paradicsom, dió-mogyoró darabok, csemege uborka, chutney, kapribogyó és egyéb ínyencségek is tökéletes kiegészítő elemek lehetnek.
Tippek
- A különböző rizsfélék főzése nem egyforma – mindig kövessük a csomagoláson feltüntetett utasítást, vagy az ázsiai rizsfőzés módját!
- Mivel a rizs főzése nem 5-10 perces feladat, amikor ázsiai jellegű ételekhez főzünk rizst, érdemes a szükségesnél többet készíteni, hiszen a maradék nagyon változatosan felhasználható (nem csak rizssalátákhoz, de pl töltelékekhez, édességekhez is), vagy lefagyható szuper gyors ebédek, vacsorák készítéséhez.
- Maradék főtt, párolt rizst mindig hűtőszekrényben tároljunk és 3-5 napon belül használjuk fel.
- Sokak szerint a főtt/párolt rizst nem szabad újramelegíteni. Ha nem kedveljük túl hidegen a rizssalátát, 1-2 órával fogyasztás előtt vegyük ki a hűtőszekrényből.
- A legtöbb rizssaláta előre elkészíthető, így ideális partikra, de egy júl zárhatós konténerben bekészíthetjük ebédre is a munkahelyünkre! Nyáron remek piknik étel lehet.
Íme néhány tuti rizssaláta recept:
Rizssaláta receptek
Vegán-vegetáriánus saláták
- Japán rizssaláta
- Mazsolás rizs
- Babos rizssaláta
- Vörös rizs és cékla saláta
- Ünnepi saláta
- Quinoa, rizs és bab saláta
- Rizssaláta hóborsóval és tofuval
- Rizssaláta babbal és sült céklával
- Pikáns rizi-bizi sárgarépával
- Babos rizssaláta sült céklával
Húsos-halas saláták
- Spanyol kolbászos rizs
- Mexikói kolbászos rizssaláta
- Piláf receptek
- Grillezett lazac rizs salátával
- Spanyol kolbászos rizssaláta
- Rizssaláta tenger gyümölcseivel
Kapcsolatos cikkek