A rizibizi az egyik legnépszerűbb magyar köret, bár valójában nem magyar eredetű. Az olasz Risi e Bisi ételre alapszik, amely a rizottó egy hígabb változata, zölborsóval készítve. Míg a rizottót általában főételként fogyasztjuk, a rizi-bizit köretként tálaljuk húsos, halas ételek mellé. Elkészítése egyszerű, és roppant gyors is lehet, ha maradék párolt rizst vagy zacskós rizst alkalmazunk..
Hozzávalók
- 1 csésze rizs (vagy 20dkg)
- 20 dkg zöldborsó
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 2-3 ek aprított petrezselyem zöld
- Só, bors
- 1 kis fej hagyma (opcionális)
- Reszelt sajt (opcionális)
Elkészítés
- A rizst főzzük meg a használati utasítás szerint, vagy pároljuk meg vízben majd gőzben. Ha maradék rizst alkalmazunk, bambusz kosárban gőzöljük át egy kicsit.
- A borsót vajban pároljuk meg 2-3 percig (lassú tűzön, fedő alatt), adjuk hozzá az aprított petrezselyem zöldet és 1-2 percig pároljuk tovább. Ízlés szerint fűszerezzük. Keverjük el a rizzsel.
- Tálaljuk melegen húsos ételekhez.
Tippek
- A rizs főzővizébe tegyünk 1 fej megpucolt hagymát egészben, majd főzés után dobjuk ki – vagy pedig alaplevesben főzzük meg a rizst!
- Az apró cukorborsóval a rizibizi édesebb, a gyerekek egyik kedvence! Remek bébiétel is kb1 éves kortól – de feltétlenül barnarizzsel készítsük el!
- Rizs: akármilyen rizst használhatunk, a legegészségesebb a barna rizs, amellyel kimondottan egészségessé varázsolhatjuk az ételt. Ha vaj helyett olívaolajt használunk, a barnarizses rizi-bizi méregtelenítésre is alkalmas!
- A rizibizibe tehetünk 1 sárgarépát aprítva vagy 10 dkg gombát is, pároljuk meg a borsóval együtt, majd keverjük el a párolt rizzsel.
- A végén 1-2 ek reszelt sajtot is bele keverhetünk.
- Rizottóként is elkészíthetjük – az egyszerű rizottó receptünk nagyon hasonlít a velencei Risi e Bisi ételre!
- A rizi-bizi kétségtelenül az egyik legfinomabb és legegyszerűbb köret – különösen passzol sült vagy grillezett húsok, halak mellé.
Zest.hu