A mazsolás, hagymás rizs egy tipikus török köret. Nagyon finom és egészséges, továbbá nem csupán köretként fogyasztható, hanem főételként is egy vegán vagy diétás menüben. Elkészítése is nagyon egyszerű.
Hozzávalók
- 30 dkg rövidszemű barnarizs
- 1 fahéj rúd
- 2 ek mazsola
- 7.5 dl víz
- 2 ek fenyőmag
- 3 ek olívaolaj
- 2 hagyma, vékonyan felszeletelve
- ¼ tk őrölt jamaicai szegfű
- ½ tk őrölt római kömény
- ½ tk tengeri só
- 2 ek vörösborecet
- Egy kis maréknyi petrezselyem zöld aprítva
- Egy kis maréknyi menta levél
Elkészítés
- A rizst átmossuk, egy lábasban a mazsolával és fahéjrúddal felforraljuk. Fedő alatt, takarék lángon, 45 percig főzzük.
- Közben a fenyőmagot száraz serpenyőben megpörköljük, félretesszük.
- Az olajat egy nagy serpenyőben felmelegítjük, hozzáadjuk a fűszereket, sót és hagyma szeleteket. Kb 10 percig, takarékon, puhára majd aranysárgára sütjük.
- A kész rizst egy nagy tálaló edénybe átszedjük (nem szabad, hogy vizes legyen!), elkeverjük a sült hagymával, pörkölt fenyőmaggal, ecettel és zöldfűszerekkel. A fahéjrudat kidobjuk.
Tippek
- A törökök általában krémes túróval tálalják (labneh), melegen és hidegen is fogyasztják.
- Ideális köret arab sültek mellé, különösen passzol bárányhúshoz.
- A jamaicai szegfű helyettesíthető szegfűszeggel.
- A mazsolás, hagymás rizs remek önmagában ebédre, vacsorára méregtelenítés alatt vagy egy vegán, diétás és egészségtudatos étrend keretében.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu