Az alma és áfonya morzsa egy tipikus angol desszert, amely különösen népszerű ősszel. A következő recept egy egészséges verzió, így bűntudat nélkül élvezhetjük!..
Hozzávalók
- 25 dkg zöldalma
- 20 dkg kékáfonya
- 1 ek víz
- 3 dkg gyümölcscukor (fruktóz)
- 1 tk fahéj
- 3 dkg barna rizsliszt
- 5 dkg zabpehely
- 5 dkg nem hidrogénezett margarin (vagy vaj)
Elkészítés
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A az almát megpucoljuk, csontos részét kivágjuk, majd durva, falat-nagyságú darabokra felvágjuk.
- A vízzel és a cukor felével a gyümölcsöket 5-10 percig puhára főzzük, majd áttöltjük egy tepsibe, hőálló edénybe vagy kis tálkákba.
- A vajat elmorzsáljuk a liszttel és fahéjjal, majd elkeverjük a zabpehellyel és a maradék cukorral.
- A morzsával a gyümölcsös kompótot egyenletesen letakarjuk, kissé lenyomjuk a tetejét egy kanállal.
- 20-25 percig sütjük. Akkor jó, amikor a morzsa aranybarna és ropogós.
- Melegen vagy langyosan fogyasztjuk.
Tippek
- Tálaljuk angol vaníliakrémmel, fagylalttal – bár fagyasztott joghurt, görög joghurt egészségesebb.
- Barna rizsliszt helyett normál lisztet is alkalmazhatunk, vagy egyéb glutén-mentes liszteket is. Fruktóz helyettesíthető nádcukorral.
- A morzsát kiegészíthetjük darált vagy aprított dióval, mogyoróval – mi adtunk a recepthez 2 ek darált mandulát.
- A desszert elkészíthető fagyasztott áfonyával is.
- A fenti recept egy egészséges verzió, így a legtöbb diétás, fogyókúrás és egészségtudatos étrendben fogyasztható. Figyelem: a desszert liszt-mentes, de nem glutén-mentes (a zabpehely miatt).
- A fenti adag 2-3 főre elég – több személyre duplázzuk a mértékegységeket!
- Az alma és áfonya morzsa egy remek családi vagy vendégváró desszert – előre elkészíthető, a sütőben lehet hagyni, amíg a főételt fogyasztjuk.
Kapcsolatos cikkek
- Morzsa receptek
- Egészséges édességek
- Desszertek
- Angol receptek
- Áfonya receptek
- Zabpehely receptek
Zest.hu