A rizsfelfújt, más néven rizskoch, a legtöbb gyerek egyik kedvence, amit felnőttek is szívesen fogyasztanak. Íme egy tuti, hagyományos recept, amit könnyen el lehet készíteni..
Hozzávalók
- 25 dkg rizs
- 1 L tej
- 2 dl víz
- 15-20 dkg kristálycukor (ízlés szerint)
- 4 tojás
- 2 tk liszt (lásd tippek)
- 5 dkg vaj
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tk vanília eszencia
- 5 dkg mazsola (opcionális)
Elkészítés
- A vizet és a tejet egy lábasba töltjük. Hozzáadjuk a az átmosott és lecsepegtetett rizst és a cukor felét. Felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzhelyről, hozzáadjuk a vaníliát, mazsolát, citromhéjat, majd lefedve pihentetjük.
- Amikor kihűlt, a vajat a maradék cukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, miközben folyamatosan keverjük. A cukros-tojásos vajat hozzáadjuk a rizshez, belekeverjük a lisztet is.
- A tojásfehérjéket kemény habbá felverjük, majd óvatosan, lapáttal a rizsbe forgatjuk.
- Magas falú tortaformát vagy tepsit kivajazunk, zsemle morzsával meghintjük, beleöntjük a masszát.
- 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük – ez kb 30-40 perc.
- Néhány percig a tepsiben pihentetjük, rácsra kiborítjuk, hűlni hagyjuk.
- Porcukorral meghintjük, borhabbal, csokiszósszal vagy lekvárral tálaljuk. Langyosan és hidegen is fogyasztható.
Tippek
- A rizs főzésekor ne kevergessük nagyon a rizst, mert a szemek összetörnek!
- Ideális rizs a hagyományos, “A” minőségű rizs.
- Vanília eszencia helyett alkalmazhatunk 1 db vaníliarúd kikapart magját – ebben az esetben a vaníliás tejben forraljuk fel a rizst! Olcsóbb megoldás 1 csomag vaníliás cukor alkalmazása.
- A tejberizst úgy is el lehet készíteni, hogy a rizst vízben felforraljuk, amikor a vizet felszívta, hozzáadjuk a tejet és a vajat (és esetleg 1 csipetnyi sót), majd puhára főzzük. Így csupán a tojássárgákat kell a cukorral kikeverni, és ezt a rizshez adni a vaníliával és citromhéjjal.
- A liszt elhagyható vagy helyettesíthető glutén-mentes liszztel (pl rizs, hajdina, csicseriborsó).
- Fele adagot is lehet készíteni, kisebb tepsiben, formában sütve.
- A rizsfelfújt remek fogás lehet hétvégi egytálételek, kiadós levesek után.
Kapcsolatos cikkek
A fenti receptet Lőrinczy Judit olvasónktól kaptuk. Kipróbáltuk és köszönjük!
Zest.hu