
A kínai konyha egyik alapétele a tojásos sült rizs. A következő recept a rákos variáció, amely nagyon népszerű egy általános kínai menüben. Elkészítése roppant egyszerű, ami maradék rizsből még gyorsabb, sőt ideálisabb is.
Hozzávalók
- 2 tojás felverve
- 1 közepes vöröshagyma
- 4 szál újhagyma
- 25 dkg főtt sonka
- 2 ek mogyoró olaj
- 25 dkg thai illatos rizs
- 5 dkg zöldborsó
- 2 ek szójaszósz
- 25 dkg konyhakész koktélrák
Elkészítése
- A felvert tojást megsózzuk, megborsozzuk. A sonkát 5mm-es hosszú csíkokra vágjuk. Az újhagymát keresztben felszeleteljük, a hagymát 8 gerezdre vágjuk.
- Elkészítjük vagy elővesszük a párolt rizst. Párolt rizs készítése>>
- 1 ek olajat a wokban felmelegítünk, közben úgy mozgatjuk, hogy a wok oldala is alaposan olajos legyen. Amikor kissé füstöl, beleöntjük a tojást, és kissé oldalra fordítjuk a wokot. A sült tojást egy falapáttal a wok közepébe húzogatjuk. A rántottaszerű sült tojást áttöltjük egy tányérra.
- A wokot egy papírtörölközővel kitisztítjuk. A maradék olajat felmelegítjük, amikor kissé füstöl, a hagymát beletesszük és üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a sonkát, 1 percig kevergetjük. Hozzáadjuk a hideg rizst és a zöldborsót. 3 percig sütjük, állandó kevergetés közben.
- A végén hozzáadjuk a szójaszószt, az aprított újhagymát és a koktélrákokat. Elkeverjük 1-2 percig. Melegen tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk egyéb kínai ételek mellé. Kínai receptek>>
- Főételként is fogyaszthatjuk egy salátával – ideális szupergyors ebéd vagy vacsora.
- Ehhez az ételhez a maradék rizs kimondottan ideális. Ha nincs, a rizst érdemes előző éjszaka megfőzni – mert a szemek jobban elválnak egymástól, így az étel nem lesz ragadós. Ha mégis frissen főzzük a rizst, hideg vízzel öblítsük át, és tegyük a fagyasztóba néhány percre.
- A rizs lehet basmati, vagy barnarizs is – de a thai illatos rizzsel a klasszikus. Rizs fajták>>
- A rákos sült rizs egy klasszikus kínai recept, nagyon finom és nagyon egyszerű. A fenti adag 4-6 főre elegendő.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu
