A kacsa világszerte az egyik legkedveltebb ünnepi baromfi. Európában a kacsasült a karácsonyi lakomák főszereplője, Kínában az újévi ünnepségek egyik szimbóluma, míg a kacsapecsenye vendégváró vagy romantikus menük kedvelt fogása.
Kacsa vásárlása
Szupermarketekben vásárolhatunk kacsát frissen és fagyasztva, egészben vagy mell/comb csomagolásban. Házi, hízott kacsát közvetlenül tenyésztőktől is lehet rendelni, belsőségekkel is. Belsőségeket külön is lehet vásárolni, míg konyhakész kacsazsír és kacsamáj is kapható a legtöbb élelmiszerboltan. Vásárláskor vegyük figyelembe a kacsa tartását és minőségét – a megfelelően tartott/táplált kacsa húsa jóval finomabb lesz! A kacsa bőre legyen szép sárga, érintésre rugalmas és vastag. Továbbá vegyük figyelembe, hogy minél sötétebb a húsa, annál idősebb a kacsa.
Kacsa tárolása, előkészítése
A friss kacsát mindig hűtőszekrényben tároljuk – a füstölt húst, és a zsírjában eltett kacsamájat is. Fagyasztott kacsahúst a hűtőszekrényben engedjük fel, majd töröljük szárazra (az üregét is) sütés előtt! Sütés előtt a hús ne legyen hideg és a tollszálakat, tollakat távolítsuk el egy szemöldök csipesszel.
Kacsa elkészítése
Annak ellenére, hogy a kacsapecsenye (pl sült kacsacomb) a magyar konyha egyik híres étele, még első osztályú magyar éttermek sem készítik el megfelelően, ugyanis túl sütik – a kacsamell általában rágós, a kacsacomb kemény és szálas. A kacsamellet mindig bőrrel lefelé kell sütni először, majd megfordítva nem szabad sokáig sütni – a húsnak rose-nek kell maradni középen (a steak-hez hasonlóan), és tálalás előtt pihentetni kell 5-10 percig. A kacsacombot pedig alacsony hőmérsékleten (150 C) kell sütni – a sütés elején vagy végén nagyon magas hőfokon (220C) a bőrt megpirítva. Így lesz a hús omlós, míg a bőr ropogós.
Egész kacsa sütése
Mivel a kacsa vastag zsírréteggel rendelkezik a bőr alatt, így nincs szükség extra zsiradékra a sütéséhez. Fontos, hogy a bőrét vagdossuk be a kockásra (de csak a húsig), mielőtt a sütőbe tesszük, ahol érdemes bőrrel lefelé sütni az első órában, így a kifolyó zsír belülről is ropogóssá süti a bőrt. Érdemes megemlíteni a kínai sütés módot, amely alapján először leforrázuk a kacsát, megszárítjuk, majd alacsony hőfokon, letakarva néhány órán keresztül sütjük. Az utolsó 30 percben pikáns mázzal rendszeresen kenegetve ropogósra sütjük. Lásd pekingi kacsa>>
Kacsahús felhasználása
- A kacsasült vagy ropogós kacsacomb ideális főétel lehet egy karácsonyi menüben.
- Az egészben sült kacsa ázsiai menükbe is passzol.
- Kacsamellből gyorsan lehet készíteni ünnepi vagy vendégváró ebédet, vacsorát, ideális pl Valentin napra vagy évfordulók ünneplésére. A kacsamell másik előnye, hogy hidegen is tálalható egy saláta keretében vagy parti falatok feltéteként.
- A kacsa nyakából, zúzából fantasztikus levest lehet készíteni, a májból pástétomokat, levesbetétet, töltelékeket, feltétetek stb. A hájas kacsabőr pedig ideális tepertő vagy kacsazsír készítéséhez.
- A kacsa tojása fehér és kissé nagyobb, mint a tyúké – ideális omlett vagy tojáslepény készítéséhez.
- Kacsazsír kiváló zöldségek sütéséhez, különösen a tepsis sült burgonya készítéshez.
- Maradék sült kacsából saláták, lepények, falatok készíthetők, míg a kacsa gerince, csontos részei alapleveshez tökéletesek. Alaplevesek>>
Kacsa receptek
Kacsasültek (egészben)
- Karácsonyi kacsasült
- Narancsos kacsasült
- Kacsasült szilvával
- Pekingi kacsa
- Szilvás kacsa
- Cseresznyés kacsasült
- Lassan sült narancsos-mézes kacsa
- Lassan sült kacsa
Kacsamell
- Narancsos kacsamell csíkok
- Céklás kacsamell
- Mézes-mázas kacsamell
- Kacsamell kínai módra
- Kacsamell fügés mártással
- Kacsamell vérnarancs mártással
- Portóiban grillezett kacsamell
- Kacsamell céklával és szederrel
Kacsacomb
Saláták
- Pikáns kacsa saláta
- Kínai kacsamell saláta
- Füstölt kacsamell saláta gránátalmával
- Kacsa és cékla saláta gránátalmával
- Mézes-szójás kacsasaláta
Vadkacsa
Maradék kacsahús, máj stb
- Zöldséges lészta kacsával
- Gombás kacsamáj lepény
- Zöldséges kacsa ragu
- Zöldségpaplan alatt sült karácsonyi maradékok
- Hamis bélszín Rossini módra