A következő recept nagyon gyorsan és egyszerűen összedobható, de frissen sütve optimális, így ideális laza vendégváró alkalmakra. A kacsamell kínai módra készül, így remek részese lehet egy kínai menünek is.
Hozzávalók
- 2 szelet kacsamell filé (bőrrel)
- 2 tk kínai ötfűszer-keverék
- só, bors
- 2 ek méz
- 6 ek szójaszósz
- Zöldcitrom
- Tálaláshoz: rizstészta, újhagyma, pirított szezámmag, szezámolaj, vegyes zöldségek (opcinális)
Elkészítés
- A kacsamelleket megmossuk, megtöröljük, és száradni hagyjuk.
- Sütés előtt néhány perccel bedörzsöljük a fűszerkeverékkel, sózzuk, borsozzuk.
- Egy nehéz aljú serpenyőt felforrósítunk. Bőrrel lefelé beletesszük a hús szeleteket és zsírjára sütjük.
- Amikor a bőre szép barna és ropogós, megfordítjuk a hússzeleteket, majd alacsony hőfokra állítva, kb 5 percig átsütjük. Közben egy másik kis lábasban a mézet és a szójaszószt sűrű mártássá főzzük.
- A húst kiszedjük, fedő alatt pihentetjük.
- A tésztát a használati utasítás alapján megfőzzük, miközben az újhagymákat átlósan felszeleteljük.
- Opcionálisan a zöldségeket gyorsan, kevés olajban stir-fry módszerrel átsütjük.
- A tésztát leszűrjük, elkeverjük az újhagymával, 1 kanálnyi mártással, majd megszórjuk a szezámmaggal és néhány csepp szezámolajjal, majd kevés zöldcitromlével elkeverjük.
- A hús szeleteket átlósan felszeleltjük, a tésztára helyezve tálaljuk, a mézes mártással leöntve.
Tippek
- Tálaljuk főételként egy ünnepi alkalomra (pl Kínai újév ünneplésére).
- Tészta helyett tálalhatjuk párolt jázmin rizzsel is – ez célszerűbb egy tipikus, több fogásos kínai menü keretében.
- A sütés ideje attól függ, hogy mennyire átsülve kedveljük a kacsahúst – optimális a kissé pink hús.
- A fenti kacsamell kínai módra elkészítve egy tuti egyszerű, ugyanakkor nagyszerű recept – különösen az ázsiai ízek kedvelőinek ajánljuk.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu