A következő mézes-mázas kacsamell roppant egyszerűen elkészíthető, 15 percen belül tálalható. Ugyanakkor különleges és laktató is, így ideális lehet ünnepi vagy vendégváró alkalmakra.
Hozzávalók
- 2 szelet kacsamell filé (bőrrel)
- Fél tk só
- Negyed tk őrölt bors
- 4 ek méz
- 3 ek balzsamecet
- Aprított dió vagy mogyoró (opcionális)
Elkészítés
- A bőrbe csíkokat vágunk úgy, hogy a hús alatta ne sérüljön meg. Sózzuk, borsozzuk.
- Egy vastag aljú (lehetőleg vas) serpenyőt felforrósítunk, majd közepes hőfokon, bőrrel lefelé a hússzeleteket kb 7 percig zsírjára sütjük (3 perc után lejjebb kapcsoljuk a hőfokot).
- Megfordítjuk, és további 3-5 percig sütjük, attól függően, hogy mennyire átsülve kedveljük a kacsahúst.
- Egy tányérra áthelyezzük a hússzeleteket, fólia alatt pihentetjük.
- A kacsazsírt leszűrjük, majd a serpenyőben a mézet és a balzsamecetet szirupos mártássá redukáljuk, miközben folyamatosan kevergetjük. Ez kb 2-3 perc.
- A kacsamelleket visszatesszük a serpenyőbe, a mázban megforgatjuk, majd átlósan, vékony szeletekre felvágjuk.
- Leöntjük a maradék sziruppal, esetleg megszórjuk aprított dióval, mogyoróval.
Tippek
- Főételként tálaljuk krumplipürével és párolt zöldségekkel.
- Remek előétel vagy laza ebéd is lehet egy zöldsalátán tálalva.
- A dió, mogyoró lehet bármiféle, ünnepies verzió pl a pisztácia.
- A kacsamell a marhahúshoz hasonlóan kissé pink-en optimális – ha nem kedveljük a kacsahúst így, akkor is fontos az, hogy ne süssük túl, mert rágós lesz!
- A kacsazsírt ne dobjuk el, használjuk fel egyéb ételekhez!
- A mézes-mázas kacsamell ideális vendégváró alkalmakra vagy laza hétvégi ebédre, vacsorára.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu