A zöldséges tészta kacsával kiegészítve egy gyors és kiadós vacsorát, ebédet biztosít időszegény napokon, különösen, ha maradék vagy konyhakész húst alkalmazunk.
Hozzávalók
- 1 lilahagyma
- 1 szál zellerszár
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 dkg ceruzabab
- 1 szál sárgarépa
- 1 kisebb cukkini
- 2 ek sűrített paradicsom
- 1 dl víz vagy alapleves
- 20 dkg száraz tészta
- kb 20-30 dkg maradék sült kacsa (lásd tippek)
- 2 ek aprított zöldfűszer (lásd tippek)
Elkészítés
- A hagymát és zellerszárat felszeleteljük, majd kevés olajban megpuhítjuk.
- Közben a fokhagymát felaprítjuk, a répát, cukkinit és zöldbabot falat nagyságú darabokra felvágjuk.
- A fokhagymát a hagymához adjuk, egy percig kevergetjük, majd beleszórjuk a felaprított zöldségeket.
- Fedő alatt 5-10 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és az alaplevest. 10 percig főzzük, miközben a kacsa húst falat nagyságú darabokra szaggatjuk.
- A húst a párolt zöldségekhez adjuk. 2-3 percig főzzük, hogy alaposan átmelegedjen. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Közben forró vízben a tésztát megfőzzük, lecsepegtetjük.
- A tésztát tálaljuk, erre rászedjük a zöldséges kacsát.
Tippek
- A recept ideális maradék kacsasült felhasználásához, de elkészíthetjük friss kacshúsból is, pl kacsamellből – csupán süssük ki előre egy serpenyőben, majd kövessük az elkészítést.
- A zöldfűszer lehet zöldpetrezselyem, bazsalikom vagy koriander.
- Alkalmazhatunk paradicsom konzervet is, elég egy kis konzervdoboz vagy fél normál konzerv (kb 2 dl).
- A fenti zöldségeket lecserélhetjük egyéb verziókra is – pl zöldborsó, spárga, zöldbab, szójabab, brokkoli stb. Ezek lehetnek mirelit zöldségek is.
- Elkészíthető glutén-mentes tésztával is. Ezek főzési ideje általában kb 5 perc, ezt vegyük figyelembe!
- A zöldséges tészta kacsával kiegészítve egy szuper gyors vacsora lehet hétköznap vagy laza brunch hétvégén.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu