A vadászati szezon egyik problémája, hogy egy idő után nem tudunk mit kezdeni a sok hússal, főleg a maradék, apróbb darabokkal. A szokásos vadpörkölt helyett íme egy különleges és érdekes recept – az almás vadsült nem csupán finom, de elkészítése roppant egyszerű..
Hozzávalók
- 5 dkg vaj
- 2 szál zellerszár, vékonyan felszeletelve
- 15 salotta hagyma
- 70 dkg vegyes vadhús darabok (pl fácán, kacsa, liba, fogoly)
- 2.5 dl érett almabor
- 4 szál kakukkfű
- 2 alma
- 1 dl crème fraîche vagy tejföl
Elkészítés
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- Egy nehéz aljzatú lábasban a vaj harmadát megolvasztjuk, ebben a zellerszár szeleteket 1-2 percig megpuhítjuk. Egy lyukas szedőkanállal a zeller darabokat egy tányérra átszedjük.
- A salotta hagymákat megpucoljuk, és a lábasban 1-2 percig kissé barnára sütjük, majd a zellerdarabokhoz adjuk.
- A maradék vaj felében a hús darabokat kissé megbarnítjuk. Hozzáadjuk a sült zeller és salotta darabokat, felöntjük az almaborral, 1 percig sisteregni hagyjuk. Hozzáadunk 2 szál kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, lefedve a sütőbe tesszük. Kb 35-40 percig puhára sütjük.
- Az almákat gerezdekre vágjuk, a csontos részt kivágjuk. A maradék vajban szép barnára sütjük őket, majd letakarjuk és melegen tartjuk.
- Amikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a tejfölt, elkeverjük. Megszórjuk a maradék kakukkfű leveleivel, és a sült almaszeletekkel díszítjük.
Tippek
- Tálaljuk krumplipürével vagy friss péksüteménnyel.
- A vadhús legyen csontmentes és konyhakész – az ételhez célszerű maradék húsokat felhasználni.
- Az almás vadsült ideális vendégváró étel – de természetesen egy családi ebéd, vacsora főétele is lehet. Remekül passzol egy egészséges étrendbe is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu