A következő szilvás kacsa recept inspirációja Jamie Olivertől származik, mi kicsit módosítottuk. Mindenesetre egy remek alternatíva a szokásos narancsos kacsa helyett, vagy olyan alkalmakra is kiváló, amikor nem akarunk egy kacsát egészben kisütni. Továbbá egy nagy lábasban klasszul rotyog órákon át a sütőben, miközben mással tudunk foglalkozni.
Hozzávalók
- 1 kisebb kacsa
- 4 ek szójaszósz
- 3 tk öt-fűszer keverék
- 1 marék ánizs
- Fél fahéj rudacska
- 1 ek olívaolaj
- Kb 10 db szilva
- 2 chili paprika
- 1 ek barnacukor vagy fruktóz
Elkészítés
- A kacsát negyedeljük, és beleteszzük egy nejlonzacskóba, majd hozzáöntjük a szóját, olajat, ánizst, fűszerkeveréket és fahéjat. Jól összerázzuk, és hűtőszekrényben minimum 2 órán át pácoljuk.
- A chilit magtalanítjuk, majd csíkokra vágjuk. A szilvákat félbevágjuk, kiveszzük a magokat.
- Egy mély lábas vagy tepsi alját kibélelünk a szilva felekkel, megszórjuk a cukorral és chili csíkokkal. Lefedjük a pácolt kacsa darabokkal, és leöntjük a páccal.
- Előre bemelegített sütőben 2 és fél órán keresztül 170 fokon sütjük – akkor jó, amikor a hús elvélik a csonttól.
- Tálalás előtt távolítsuk el az ánizs és fahéj darabokat.
Tippek
- Jamie szerint ez egy kínaias étel, és párolt rizst javasol hozzá. Mi főtt krumplival, másnap csőtésztával fogyasztottuk (másnap sokkal finomabb volt).
- A receptet csupán kacsacombokból is el lehet készíteni.
- A pácolást előző nap is elvégezhetjük.
- A maradék szilvás szósz nagyon finom szendvicsekben vagy szószként egyéb sült húsok mellé. Érdemes először zsírtalanítani (a hűtőszekrényben a kacsazsír elválik a szósztól, ezt kaparjuk le). Tárolható kb 1 hétig a hűtőszekrényben egy kisebb befőttesüvegben.
- A maradék kacsahúst vágjuk fel vékony csíkokra, tegyük rá egy kínai palacsintára, adjuk hozzá a szilvás szószt, és tekerjük fel. Isteni finom, de akár tortilla tekercsbe vagy hajdina palacsintába is belecsavarhatjuk!
- A szilvás kacsa recept kb 4 főre elegendő.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu