A füstölt sonka és az ananász remekül kiegészítik egymást, egy érdekes ízkombinációt alkotnak. A következő recept elkészítése nagyon egyszerű, akár a kerti grillsütőn, akár grill serpenyőben 10 perc alatt megvalósítható.
Hozzávalók
- 2 szelet vastag füstölt sonka (lásd tippek)
- 2 karika ananász
- Zöldsaláta levelek
- Ananászlé, olaj
Elkészítése
- A grillsütő rácsait vagy a grill serpenyőt kissé megolajozzuk, majd mindkét oldalon a sonkát átsütjük. Akkor jó, amikor a hús kissé barna, és a grill csíkok sötétek. De vigyázzunk arra, hogy ne legyen kormos.
- Egy mély tálba áttesszük, fedővel letakarjuk. Az ananász szeleteket megolajozzuk, mindkét oldalon 1-2 percig átsütjük.
- A saláta leveleket elrendezzük két tányéron, rátesszük a sült sonka szeleteket, tetejükre az ananász karikákat, köréjük a zöldségeket. Leöntjük salátaöntettel vagy ha serpenyőben sütöttük, a keletkezett szaft és ananászlé keverékével.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- A füstölt sonka legyen vastag és puha – angolul ez gammon, ami valójában füstölt bacon. Ha ennek a beszerzése nem könnyű, vastag füstölt bacon szalonnával is helyettesíthetjük.
- A zsírréteget ollóval néhány helyen be is vághatjuk, így könnyebben átsül és látványosabb is lesz.
- Az ananász legjobb, ha friss, de konzervet is lehet alkalmazni.
- Tálaljuk egyéb grillezett zöldségekkel, és szórjuk meg friss zöldfűszerekkel (a bazsalikom és menta különösen passzol).
- Kiadósabb verzió: Az ananász karikákat cukros vízben 5 percig megfőzzük ( 2.5 víz – 5dkg cukor), majd lecsepegtetjük. A vizet sziruppá redukáljuk. Grillezés előtt megszórjuk cukorral az anaszászt – a sziruppal leöntjük a kész ételt.
- A grillezett füstölt sonka ananásszal egy ideális gyors ebéd, brunch vagy vacsora, nyári esti grillezésre is tökéletes és egyszerű megoldás. A fenti recept 2 személyre szól.
Kapcsolatos receptek
- grill receptek
- Sonka receptek
- Ananász receptek
Zest.hu