Az ananász hámozó nem a legfontosabb, de az egyik leghasznosabb konyhai eszköz. Miért? Mert pillantok alatt megpucolja az ananászt, miközben fel is szeleteli. Továbbá nem maszatos és nem szúrja a kezünket össze az ananász külső héja.
Az ananász pucolása sokaknak okoz gondot. Még a konyhában jártas háziasszonyok számára sem könnyű feladat, hiszen az ananász vastag, kérges héja nem csupán szúr, de késsel való pucoláskor folyik mindenfele a leve. Továbbá nem könnyű szép szeleteket vágni a megpucolt gyümölcsből. Az ananász hámozó azonban megkönnyíti és felgyorsítja a tisztítást – bár nem használjuk minden nap, de jó, ha van. Ráadásul nem is drága, már ezer forint alatt körül kapható.
Használata
A hámozó valójában nem hámoz hanem fúr – hasonlóan működik a dugóhúzóhoz. Két külön részből áll – egy fogantyúból, és egy hengerből (általában műanyagból vagy fémből készül). Ezek nagyon könnyen moshatók. Íme néhány tipp a hámozó használatához:
- Először is megmossuk az ananászt, majd levágjuk a tetejét, ezt a részét eldobjuk. A hámozót a hús közepére illesztjük, és egyenesen tartva, erőteljesen nyomjuk a gyümölcsbe, közben folyamatosan csavarva a fogantyút (épp úgy, mintha bort bontanánk). A bal kezünkkel érdemes a gyümölcsöt stabilizálni ( ha szükséges, húzzunk fel gumikesztyűt, így nem szúr a héj).
- Mielőtt profik lennénk az ananász hámozásban, a tisztítás alatt a gyümölcsöt tegyük egy tepsibe, hogy az esetlegesen kifolyó lé megmaradjon.
- Amikor a hámozó nem tud tovább haladni, azaz a gyümölcs aljára ért, kihúzzuk a hámozót az ananász hússal. Ne ijedjünk meg, egy henger alakú hasáb marad a keletkezett kehelyben.
- Az ananász hús spirális formában jön ki, ezt lehúzzuk a hámozóról (a fogantyút először lekapcsoljuk) és átteszzük egy tálba, majd kör alakú szeleteket vágunk belőle.
- A héjkehelyből leöntjük a gyümölcslevet – ezt igyuk meg egyből, nagyon finom.
- A henger alakú gyümölcshúst vágjuk ki egy kis késsel – ne dobjuk el, ideális gyümölcslé préseléséhez vagy sütemények sütéséhez, de akár meg is piríthatjuk olajban (isteni bacon, füstölt sonka mellé) vagy pizza feltétként is hasznosíthatjuk.
- A keletkezett kelyhet se dobjuk el, a kisebbeket hasznosíthatjuk egzotikus koktél, fagyi, desszert tálalásához, egy nagy ananász maradék ürege felhasználható partikon bólé vagy hideg gyümölcsleves tálalásához.
- Az ananász szeleteket megehetjük nyersen vagy felhasználhatjuk édességek, desszertek díszítéséhez. Fel is vághatjuk pici, háromszög alakú gerezdekre (önmagától így törik), ez ideális pl gyümölcssalátához vagy currys és egyéb ételek készítéséhez. Az ananász szeletekből is lehet érdekes és egyszerű édességeket sütni, nagyon finom és mutatós grillezve is.
Tény, hogy a legtöbb magyar ember nem eszik ananászt naponta, de talán még rendszeresen sem, de azok számára, akik szeretik a gyümölcsöt (de a pucolását nem) és gyakrabban szeretnék fogyasztani, az ananász hámozó egy tuti hasznos konyha eszköz lesz. Egyéb hasznos konyhai eszközök>>
További ananász tippek és receptek>>