Az ananász és sonka egy klasszikus kombináció, így nem meglepő, hogy ez az ananászos sonka szuper finom. Ideális különleges alkalmakra, például szilveszterre, húsvétra, téli-nyári bulikra, ünnepi ebédre vagy vacsorára. Tálalhatjuk egy büféasztalon vagy főételként zöldségekkel és salátával.
Hozzávalók
- 1 közepes (érlelt) nyers sonka (kb. 1,2 kg)
- 1 hagyma, félbevágva
- 1 L ananászlé
- Szegfűszegek
- 1 kis konzerv ananász vagy 4 friss ananász karika, vékony szeletekre vágva
A mázhoz:
- 1 dl ananászlé
- 1 teáskanál dijoni mustár
- 3 evőkanál folyós méz
Elkészítés
- A sonkát egy lábasba tesszük a hagymával és felöntjük az ananászlével. Felforraljuk, majd alacsony hőfokon körülbelül egy órán át főzzük (40 perc/kg).
- Óvatosan kiszedjük a főtt sonkát egy tányérra. A főzőlevet megtartjuk.
- Közben elkészítjük a mázat: a mustárt, az ananászlevet és a mézet összekeverjük egy kis lábasban, és közepes lángon felforraljuk. Körülbelül 10 percig főzzük, amíg egy selymes szirupot nem kapunk. Félretesszük.
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- A sonka bőrét levágjuk egy éles kés segítségével.
- A főzőlé egy részét egy tepsibe öntjük. A sonkát egy rácsra helyezzük, majd megkenjük a mázzal. Szegfűszegekkel az ananász gerezdeket a sonkára tűzdeljük, majd újra megkenjük a mázzal.
- A beborított sonkát a rácson óvatosan a tepsibe tesszük, és kb 30 percig sütjük a sütő közepén, miközben néhányszor megkenjük a maradék mázzal és leöntjük a maradék főzőlével.
- Tálalhatjuk melegen főételként, vagy kihűlve felvágottként.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu