A tök faragását sokan nehéznek vagy macerásnak vélik, különösen gyerekek. Az eredeti lámpás nem tökből készült, hanem rutabagából – tehát bármi másból megvalósíthatjuk. Vékony héjú gyümölcsök, zöldségek az ideálisak, amiket nagyon egyszerűen ki lehet vágni, vájni – ilyen pl a narancs, kaliforniai paprika, alma, padlizsán, dinnye stb. Ez az ananász „töklámpás” egy érdekes verzió – nagyon jól mutat egy Halloween büfé asztalon.
Nem csupán lámpásként lehet alkalmazni – ha nem kaparjuk ki teljesen a húsát a vágások mentén, akkor megtölthetjük gyümölcssalátával, zselébe dermedt gumicukorkákkal vagy krémes-csokis habokkal stb.
Elkészítése roppant egyszerű:
- Vízszintesen, kalapszerűen levágjuk az ananász tetejét.
- Ha van ananász hámozónk, azzal kifúrjuk az ananász húsát – marad közepén egy hasáb. Ezt késsel vízszintesen levágjuk, kb 2cm -t hagyva, amire a mécsest helyezzük majd. Ha nem sikerül vízszintesre, akkor inkább vágjuk ki teljesen.
- Ha nincs ananász hámozónk, akkor egy kés és kanál (vagy dinnyevájó) segítségével a hús kivágjuk és kikaparjuk. ( ez ideális desszertek, sütik készítéshez).
- Éles késsel háromszög alakú szemeket, esetleg orrot, és egy szájat kivágunk – hagyhatunk egy-két fogat is szájüregben.
- Ha tálaló edényként alkalmazzuk – akkor ne vágjunk át teljesen a húson, csakis a zöld héját véssük ki!
- Egy mécsest vagy gyertyát teszünk a közepébe, a kalapot rátesszük, és voila – kész a lámpás vagy ananász tálaló.
Kapcsolatos bejegyzések
- Halloween
- Halloween dekoráció
- Töklámpás
- Töklámpás készítése
- Halloween parti
- Halloween ötletek
- Halloween gyerekekkel