Az édes-savanyú mártás nemzetközileg az egyik legnépszerűbb kínai szósz. Általában csirkével és sertéshússal készül, de vegetáriánus ételekhez is passzol. Példa erre a következő édes-savanyú tofu.
Hozzávalók
- 1 konzerv ananász
- 3 ek rizsbor ecet
- 3 ek ketchup
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek nádcukor
- 40 dkg kemény tofu
- 2 tk étkezési keményítő
- 2 ek földimogyoró olaj
- 2 ek aprított fokhagyma
- 1 ek aprított gyömbér
- 1 piros kaliforniai paprika
- 1 zöld kaliforniai paprika
Elkészítés
- A tofuból a vizet kinyomjuk, majd 2-3 centis hasábokra felvágjuk.
- Az ananász konzervet lecsepegtetjük – a levét megtartjuk, a húst pici, kb 2 centis darabokra felszeleteljük.
- Az ecetet, cukrot, ketchupot, szójaszószt és cukrot elkeverjük. Hozzáadunk negyed bögrényi ananászlét. Ebből 3 evőkanálnyit a tofura öntünk, marinálni hagyjuk fél órán keresztül.
- Közben a paprikákat 1 centis hosszúkás csíkokra felvágjuk, a fokhagymákat és gyömbért megpucoljuk, majd nagyon pici darabokra felaprítjuk (vagy durván lereszeljük).
- Az étkezési keményítőt a szójás mártáshoz adjuk, csomómentesre elkeverjük.
- 1 ek olajat egy wokban felforrósítunk. Ebben a tofu kockákat minden oldalon szép barnára sütjük, majd papírtörölközőn lecsepegtetjük. Ez kb 8 perc.
- Kitöröljük a wokot, majd a maradék olajban a fokhagymát, gyömbért 30 másodpercig illatosra sütjük, hozzáadjuk a paprika csíkokat és 2-3 percig, és folyamatos kevergetés közben puhára sütjük. Felöntjük a mártással, átkeverjük. Amikor besűrűsödik, hozzáadjuk a tofu és ananász darabokat.
- 2-3 percig átmelegítjük.
- Tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk párolt jázmin rizzsel vagy kínai tojásos tésztával.
- Ideális egy kínai menüben, de lehet vegetáriánus, vegán főétel is!
- Az étkezési keményítő kukoricaalapú legyen, ne krumplis – az nem passzol ázsiai ételekhez!
- A tofuból alaposan nyomjuk ki a vizet – bugyoláljuk be egy konyharuhába, majd tegyük két tányér közé, a felsőre helyezzünk néhány nehéz konzervet!
- A mártás, sőt a tofu sütése előre elkészíthető, így az étel ideális vendégváró alkalmakra – csupán az utolsó 5 perces munkát kell tálalás előtt elvégezni.
- Az édes-savanyú tofu remek étel a kínai újévi ünnepek alatt.
Kapcsolatos ételek
Zest.hu