A mangó chutney az egyik leghíresebb anglo-indiai fűszeres lekvár, amit húsok, halak mellé fogyasztanak. A következő zöldcitrom és mangó chutney egy különleges, pikáns verzió, amely ideális vendégváró alkalmakra, vagy remek ajándék lehet barátok, rokonok számára. Roppant egyszerűen elkészíthető, ráadásul még cukormentes is.
Hozzávalók
- 2 érett mangó
- 1 fej vöröshagyma
- kb 5-6 db zöldcitrom
- Fél csésze mazsola
- Harmad csésze méz
- Negyed csésze almaecet
- 2 db vörös chili
- 2 gerezd fokhagyma
- Másfél tk friss reszelt gyömbér
Elkészítés
- A zöldcitromokat kicsavarjuk – ¾ csészényire lesz szükségünk. A héját hajszál-vékony csíkokra vágjuk, 2 teáskanálnyit kimérünk.
- A hagymát vékonyan felszeleteljük. A mangót megpucoljuk, a húsát vékony csíkokra szeleteljük. A chilit felaprítjuk.
- Minden alapanyagot egy nehéz-aljzatú (nem alumínium) lábasba töltünk, forráspontig felmelegítjük, majd fedő nélkül, alacsony hőfokon kb 30 percig sűrű lekvárrá főzzük. Közben néha-néha megkeverjük.
- Hűlni hagyjuk, majd tiszta, vagy sterilizált mini befőttes üvegekbe töltjük.
- Hűtőszekrényben tároljuk.
Tippek
- Tálaljuk indiai ételek mellé vagy egészben sült húsok, hideg felvágottak, sajt kísérőjeként. Különösen finom sült csirkéhez (még ha nem is indiai a recept).
- Tiszta üvegben egy hónapig tárolható – sterilizált üvegekben hónapokig eláll. Ideális ajándék (karácsonyra, névnapra, születésnapra stb).
- Mártogatósként is tálalhatjuk partikon, bulikon.
- A méz ne legyen túl édes – tökéletes például az akác méz.
- A zöldcitrom és mangó chutney nem tartalmaz cukrot, így nem csupán pikánsabb, mint a normál mangó chutney, de egészségesebb is. Azaz passzol diétás, karcsúsító és egészségtudatos étrendekbe.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu