Ha meguntuk a hagyományos hamburgert vagy valami érdekes ízkombinációra vágyunk, a következő recept remekül jöhet segítségünkre. A tandoori hamburgert különösen ajánljuk az indiai ízek kedvelőinek és azoknak, akik egy grill-partit vagy egy családi étkezést különlegessé szeretnének varázsolni, de lehetőleg különösebb erőfeszítés nélkül..
Hozzávalók
- 50 dkg darált bárányhús
- 1 kicsi vagy salotta hagyma, aprítva
- 1 gerezd fokhagyma, préselve
- 2 tk mangó chutney
- 1.5 cm gyömbér, reszelve
- 1 tk fűszerek: őrölt koriander, őrölt római kömény
- ½ tk fűszerek: garam masala por, őrölt kurkuma
- 1 csipetnyi cayenne paprika
- Só, bors
Tálaláshoz
- 1 uborka
- 1 lilahagyma
- 1 citrom leve
- 1 csipetnyi só, cukor
- Mini naan lepények
- Raita (mentás)
- Menta levelek
- Olaj
Elkészítés
- A hozzávalókat egy nagy tálban elkeverjük. Megsózzuk, megborsozzuk, majd letakarva hűtőszekrényben pihentetjük legalább 1 órán át.
- Bekapcsoljuk a grillsütőt (vagy felmelegítjük a grill serpenyőt).
- Vizes kézzel egyenlő nagyságú gombócokat formálunk, ezeket lapossá nyomjuk a két tenyerünk között.
- Amíg a grillsütő melegszik, az uborkát egy zöldségpucolóval vékony csíkokra „hámozzuk”, a hagymát vékony karikákra vágjuk. Egy tálban elkeverjük a hagymakarikákat és az uborka csíkokat, leöntjük a citromlével, megszórjuk a sóval és cukorral. Kb 10 percig összeállni hagyjuk.
- Elkészítjük a raita-t. Raita recept>>
- Egy szilikon ecsettel megolajozzuk a hamburgerek mindkét oldalát, majd a forró serpenyőben (vagy parázson) 4-5 percig mindkét oldalon szép barnára sütjük őket.
- A naan lepényeket átgrillezzük.
Tálalás
- Minden lepényre teszünk a hagymás-uborkás salátából, rányomjuk a hamburgert, majd leöntjük raita szósszal. Menta levelekkel díszítjük.
- Chutneyval és esetleg pikáns sült hasábburgonyával tálaljuk.
Tippek
- A fenti recept 5 közepes nagyságú hamburgert eredményez – partikra, bulikra készítsünk mini hamburger falatokat – tálaljuk fogpiszkával és chutney-t mellé mártogatósként.
- Az elkevert darált hús massza lefagyasztható, így egy partira előre elkészíthető, vagy érdemes dupla adagot készíteni egy jövőbeli gyors vacsorára.
- Elkészíthetjük sertés, csirke vagy pulykahúsból is (marhahúsból inkább ne, mert az már nem igazán autentikus)!
- A legfontosabb az, hogy jó minőségű darálthússal dolgozzunk – lehetőleg hentes darálja le az általunk kiválasztott húst.
- Hidegen is finom, éppen ezért remek piknik étel lehet!
- A tandoori hamburger pikáns, de nem csípős, így gyerekek is megkóstolhatják! Csípősebbé lehet persze tenni több cayenne paprika hozzáadásával!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu