A mangó chutney egy indiai fűszeres lekvár, amely az angolok által lett világhírű. Az igazi, indiai verzió, csupán a mangó és fűszerek főzött keveréke, amit frissen készítenek étkezés előtt. A nyugati, befőzött verziója inkább a lekvárhoz hasonlít, ami előre elkészíthető, és hűtőszekrényben tárolható..
Mangó chutney készítése
A mangó chutney készítése nagyon egyszerű – csupán a mangó húsát darabokra vágjuk és felfőzzük fűszerekkel, zöldségekkel. Népszerűsége miatt rengeteg recept létezik, és a sok recept alapján saját, házias variációt könnyen készíthetünk. Általában a következő alapanyagok kombinációjával érdemes kísérletezni:
- Alapelemek: mangó, cukor, ecet
- Fűszerek: chili (friss, vagy szárított), gyömbér, mustármag, currypor, kurkuma, koriandermag, erős paprika, kadamomum, római kömény, fahéj, szerecsendió, szegfűbors
- Zöldségek –gyümölcsök: vöröshagyma, fokhagyma, paprika, mazsola, szárított mangó, alma, citrom, datolya
A mangót felfőzzük a hozzávalókkal, a fűszerekből elég 1-2 tk-nyi, mangóként számoljunk 5-8 dkg cukorral (attól függően, hogy mennyire érett), és kb 1dl ecettel.
Kiinduláspontként, és azok számára, akik biztosra akarnak menni, íme néhány fantasztikus mangó chutney recept, amiket mi már kipróbáltunk, sőt, rendszeresen elkészítetünk alkalomnak megfelelően:
Klasszikus mangó chutney
A következő recept az angolosított változat, amelynek befőzése a lekvárhoz hasonlít, és elkészítése több órát igényel.
- Hozzávalók: 8 mangó, 65 dkg barnacukor, 1 tk római kömény, 2 tk koriander mag, 12 db malabár-kardamomum, 1 tk őrölt cayenne paprika, 1tk kurkuma por, 10 dkg gyömbér reszelve, 1 tk őrölt szegfűszeg, 8 dl ecet, 8 gerezd fokhagyma préselve, 2 vöröshagyma aprítva, 2 tk tengeri só.
- Elkészítés: A mangót megpucoljuk és a húsából 1cm vastagságú csíkokat vágunk. A maradék húsdarabokkal együtt egy üvegtálba teszzük, megszórjuk a cukorral, kissé megforgatjuk. Lefedjük, és egy éjszakán át hűtőszekrényben hagyjuk. Másnap száraz serpenyőben megpörköljük a római köményt, koriander magot és karadmomum darabokat, majd mozsártörővel összezúzzuk. Egy lábasba átöntjük a cukros mangót (és a keletkezett szirupot), a fűszereket és a többi hozzávalót. Felforraljuk, majd kb 3 órán keresztül, fedő alatt, alacsony hőmérsékleten rotyogtatjuk. Néha-néha megkeverjük, nehogy odaégjen. Akkor jó, amikor egy sűrű szirup képződik a mangó darabok körül. 15 percig hűlni hagyjuk, majd áttöltjük meleg steril üvegekbe. Légmentesen zárjuk – kb 8 hétig „érni” hagyjuk.
Egyszerű mangó chutney
- Hozzávalók: 1.5 kg (kb3 nagy) mangó, 1 nagy vöröshagyma aprítva, 1 zöld chili magtalanítva és aprítva, 5 dkg gyömbér reszelve, 2 tk curry por, 2.5dl fehér bor ecet, 20 dkg cukor.
- Elkészítés: a mangót megtisztítjuk, a húsát durva darabokra vágjuk. Egy nagy lábasban felforraljuk a hozzávalókkal, és 30 percig fedő alatt rotyogtatjuk. Néha megkeverjük, ha 15 perc után ha túl folyós a keletkezett szirup, fedő nélkül főzzük tovább. Steril üvegekbe töltjük.
Gyors mangó chutney
- Hozzávalók: 3 mangó, ½ csésze almaecet, ½ csésze cukor, 1 ek préselt fokhagyma, 2.5 cm-es gyömbér reszelve, 1 ek erős paprika, 1 tk mustármag, só, bors, 1 marék mazsola (opcionális)
- Elkészítés: A mangót megpucoljuk és durva darabokra vágjuk majd felforraljuk a többi hozzávalóval. Alacsony hőmérsékleten fél órán át sűrű, darabos lekvárrá főzzük. Ideális mártogatós.
Gyümölcsös mangó chutney
- Hozzávalók: 2 nagy mangó, 3 alma, ½ kaliforniai paprika aprítva, 1.5 csésze cukor, 1 csésze aprított vöröshagyma, ½ csésze mazsola, ½ csésze ecet, 3 ek aprított gyömbér, 1 ek friss citromlé, 2 ek currypor, ½ tk fahéj, ½tk őrölt szerecsendió, ½ tk só.
- Elkészítés: A mangót és almát megpucoljuk, apró darabokra vágjuk, majd felforraljuk a cukorral, paprikával, ecettel, hagymával és gyömbérrel. Kb 20 percig sűrű lekvárrá főzzük takarékon, néha megkeverjük. Hozzáadjuk a citromlevet, curryport, fahéjt, szerecsendiót, sót, és 5 percig tovább főzzük. Steril, meleg üvegekbe töltjük.
További receptek
Tippek
- A mangó ne legyen teljesen érett – a klasszikus receptet zöld mangóval is el lehet készíteni.
- A mango chutneyt főzés után mindig steril üvegekbe töltsük át, még melegen, majd jól zárjuk le. Amikor kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe, ahol hetekig eláll. Üvegek sterilizálása>>
- A fenti adagokat felezhetjük is.
- A befőzést kenyérsütőben is elkészíthetjük – így nem kell odafigyelni a kevergetésre (persze csak olyan kenyérsütőben, amelynek van lekvárkészítő funkciója!!!)
- Hagyományosan indai előételek mellé tálalják, de nagyon finom hideg húsokkal is (pl maradék sült pulyka, sült csirke) szendvicsekben, salátákban stb.
- Kék- és érett sajtok mellé is ideális fűszeres lekvár.
- Gyors parti falatok készítésére is alkalmas: pl felhasználhatjuk leveles tészta falatokhoz vagy mártogatósként poppadommal (eredeti nevén papadum).
- A mangó chutney ideális saját-készítésű ajándék lehet, pl karácsonyra sok-sok barát, rokon számára.
Kapcsolatos cikkek